Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εν αναμονή της τρόικας

Εν αναμονή της τρόικας Εκ νέου και ακόμη πιο ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα μελετά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφού εκτός από την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που ήταν η εγκεκριμένη δόση, τώρα σε συνεργασία με την ΕΕ δεν αποκλείεται δώσει πράσινο φως, για την κατά περίπτωση μετακίνηση ποσών προς και από το αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος, (που είναι για την εξυπηρέτηση του χρέους) ανάλογα με τις ανάγκες.
Βέβαια για να λειτουργήσει ουσιαστικά μια τέτοια «παροχή» η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στον Ιούλιο την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης από την τρόικα με την οποία
επιτυγχάνεται η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος του έτους.

Με βάση το παραπάνω σενάριο μέρος του ποσού των 8,1 δισ. θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να κλείνουν τρύπες στον Προϋπολογισμό τους μήνες που θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ενώ και αντιστρόφως, η κυβέρνηση θα τροφοδοτεί τον λογαριασμό εφόσον προκύψουν πλεονάσματα.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άφιξη των επικεφαλής το προσεχές Σάββατο 29 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της αποστολής ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, ωστόσο τις τελευταίες ώρες συζητείται το ενδεχόμενο μιάς ολιγοήμερης αναβολής της ημέρας άφιξης της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου