Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Από τη μουντή Αυστρία της Φέκτερ ...στους "παράδεισους" της Βόρειας Ελλάδος

Ο έρωτας της Αυστρίας για την Ελλάδα και τις ομορφιές της φουντώνει. Σε ένα καλοκαίρι όπου η Βιέννη αναμένεται να μετακομίσει στην χώρα μας για διακοπές, ο αυστριακός Τύπος συνεχίζει τα τα αφιερώματα στην Ελλάδα. 

Αυτή τη φορά επικεντρώνει την προσοχή του σε λιγότερο προβεβλημένα, αλλά εξίσου όμορφα μέρη, όπως η Χίος, η Καβάλα και η Θάσος.

«Τα φώτα πέφτουν πάνω στο νησί του ούζου», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, των 3 εκατ. αναγνωστών, «Χίος, η μεγάλη άγνωστη», σεκοντάρει η Kurier Zeitung. 


Διακεκριμένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες βρέθηκαν στη Χίο αλλά και στην Καβάλα, με αφορμή την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Βιέννη, και κατέγραψαν γλαφυρά την εμπειρία τους. Εκτοτε, τα τηλέφωνα στα ταξιδιωτικά γραφεία της Βιέννης δεν σταματούν να χτυπούν, «θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους κρυμμένους παραδείσους».

«Το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας γοητεύει με το άρωμα των λεμονιών του, την εγκαρδιότητα των κατοίκων του και την απουσία τουριστών. Μια μυστική επιλογή, ακόμα!», προλογίζει το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ ο συντάκτης της ΟÖNachrichten. 

«Η Χίος μπορεί να αναπτύξει τον ποιοτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Kurier, κ. Claudius Rajchl, «μην κάνετε το λάθος να αντιγράψετε το τουριστικό μοντέλο της Τουρκίας, που άλλωστε δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική νοοτροπία». Δυνατό «χαρτί» της Χίου θεωρεί τη γαστρονομία και φυσικά τη μαστίχα. «Είχα δοκιμάσει ελαιόλαδο με μαστίχα σε σπίτι φίλων μου στη Βιέννη και είχα ενθουσιαστεί». 

Παράλληλα, ο Αυστριακός δημοσιογράφος Martin Swoboda, φιλέλληνας που γνωρίζει τη χώρα εκ των έσω, διακρίνει έναν αέρα «αλλαγής» στο νησί. «Συνάντησα πολλούς νέους Χιώτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους ύστερα από χρόνια», διηγείται, «αυτοί είναι κομιστές μιας νέας νοοτροπίας, μπορούν να αποστασιοποιηθούν και να κρίνουν τα κακώς κείμενα του τόπου τους αλλά και να καταθέσουν νέες ιδέες».

Τις εντυπώσεις έτερης δημοσιογραφικής αποστολής κέρδισε και η Aνατολική Μακεδονία. 

«Γύρω από την Καβάλα σάς περιμένουν επιμήκεις, συχνά ερημικές παραλίες, κρυστάλλινη και καθαρή θάλασσα, ειδυλλιακά ψαροχώρια, πράσινα βουνά ή δασώδεις λόφοι όπως και μικρές πόλεις με αρχαίους θησαυρούς». 

Ο συντάκτης του περιοδικού TAI συστήνει στους αναγνώστες και τη Θάσο, «για όσους αναζητούν ησυχία και απλότητα στις διακοπές». 

Οι δημοσιογράφοι, που επισκέπτονται επαγγελματικά την Ελλάδα για δεκαετίες, διαπιστώνουν αλλαγές. 

«Πέρυσι η Ελλάδα με λιγότερους τουρίστες με γύρισε πίσω στον χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Rajchl, «αποκόμισα μια αίσθηση χαλάρωσης, όπως τη δεκαετία του '80, που ανακαλύπταμε τη χώρα».

Χίος









Θάσος 









Καβάλα




iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου