Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

"Δεν μας χαλάει η κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ αλλά ...ψυχραιμία"

«Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στο ΔΝΤ και στον ευρωπαϊκό πυλώνα της τρόικας για το λάθος Μνημόνιο 1 ...δεν μας χαλάει. Αλλά θα τη χρησιμοποιήσουμε στην πορεία των διαβουλεύσεων και όχι στα ‘παράθυρα’ και στα μικρόφωνα».

Με τη φράση αυτή επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου εξηγεί την τακτική που επέλεξε να κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο (μείζον για την Ελλάδα και όχι μόνο...) θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βρυξελλών-Βερολίνου.

Κι αυτή την ερμηνεία δίνει στη δήλωση του πρωθυπουργού από το Ελσίνκι ότι είχε εγκαίρως διαπιστώσει και αναδείξει τα λάθη του πρώτου Μνημονίου που «διορθώθηκαν τον τελευταίο χρόνο»
(σ.σ. επί πρωθυπουργίας του) αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι «να κοιτάξουμε μπροστά διότι προέχει να βγούμε το ταχύτερο από την κρίση».

Υπήρχαν μηνύματα...

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως η κόντρα αυτή βοηθά αντικειμενικά τη χώρα διότι βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το κούρεμα του επίσημου χρέους – «το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει το Βερολίνο στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές».

Εκτιμούν ωστόσο ότι με τον τρόπο που άνοιξε το θέμα «η άλλη πλευρά του Ατλαντικού» δεν θα κλείσει – αντιθέτως, θα ενταθεί.

Αναφέρουν επίσης ότι δεν εξεπλάγησαν με την εξέλιξη καθώς «υπήρχαν σχετικά μηνύματα» για την παρέμβαση του Ταμείου «ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή».

Ως εκ τούτου, περιμένουν κλιμάκωση όσο θα πλησιάζει η ώρα της γερμανικής κάλπης.

Ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις

Για τον λόγο αυτό, καταλήγουν, η κυβέρνηση πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική στα σχόλιά της και στις πράξεις της» ώστε μη βρεθεί αρνητικά στο μάτι του κυκλώνα προσφέροντας άλλοθι στους ευρωπαίους επικριτές του ΔΝΤ.

Ως «πράξεις» εννοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων («οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν με ή χωρίς Μνημόνιο»), θέτοντας ταυτόχρονα θέμα «ελαφρύνσεων» στα δημοσιονομικά.

Για παράδειγμα, «να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο Δημόσιο χωρίς καν να ζητήσουμε μετάθεση του προγράμματος απολύσεων-κινητικότητας και να επιμείνουμε στη μείωση του ΦΠΑ»...

Φόβος για ...το ΠΑΣΟΚ

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ψύχραιμη στάση απέναντι στο «λάθος» υπαγορεύεται και από την ανάγκη... να συγκρατηθεί η ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ (το οποίο, ως κυβέρνηση, υπέγραψε και υποστήριξε με σθένος το ...λάθος Μνημόνιο).

Κι αυτό διότι στο Μαξίμου δεν παραβλέπουν το ενδεχόμενο «η περαιτέρω πτώση του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου να ‘τραβήξει’ προς τα κάτω συνολικά την κυβέρνηση συνεργασίας» - και δη στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή...

Της Μαρίνας Μάνη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου