Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Εφάπαξ εισφορά των πολύ πλούσιων Ελλήνων προτείνει γερμανός οικονομολόγος

Buchvorstellung-Zurueck-zur-D-Mark-Deutschland-braucht-den-Euro-Δεν βλέπει στροφή προς το καλύτερο για την ελληνική οικονομία ο εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Peter Bofinger, αναφερόμενος στο success story που καλλιεργείται από Αθήνα και Βερολίνο.
Σε συνέντευξή του στην «Real News» δηλώνει: «Δεν είναι κακό να μεταδίδεις κάποια αισιοδοξία. Ο Λούντβιχ Έρχαρντ κάποτε διαπίστωσε ότι η οικονομία αποτελείται κατά 50% από ψυχολογία. Και σίγουρα είναι σημαντικό να μεταδώσεις στον Γερμανό ψηφοφόρο ότι η Ελλάδα προσπαθεί σοβαρά να βγει πάλι από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Ωστόσο, δεν μπορώ, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, να διακρίνω ότι πράγματι υπάρχει στροφή
προς το καλύτερο».
Ο Γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μειώσει το χρέος της σε αποδεκτό επίπεδο και τάσσεται υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης με συμμετοχή του δημόσιου τομέα.
«Στα δικά μου μάτια το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό ακόμη και μετά το τελευταίο “κούρεμα”. Προκειμένου να δώσουμε μια ρεαλιστική προοπτική στη χώρα, θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, χρήσιμο να γίνει ένα νέο “κούρεμα”. Μια συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών σε αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού» δηλώνει ο Peter Bofinger, ο οποίος ζητά να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους πλούσιους.
«Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πολύ μεγάλα κεφάλαια. Από τη στιγμή που τα προγράμματα διάσωσης έχουν συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση των τραπεζών και μαζί των καταθέσεων, θεωρώ σωστό οι μεγαλοκεφαλαιούχοι να πραγματοποιήσουν μια εφάπαξ εισφορά για τη σταθεροποίηση.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εφαρμόστηκε στη Γερμανία η “εξισορρόπηση των βαρών”, με καλά αποτελέσματα. Ένας τέτοιος φόρος θα είχε κυρίως το πλεονέκτημα ότι θα αυξανόταν η αποδοχή των μετρών λιτότητας που μέχρι τότε θα έπλητταν κυρίως τους “μικρούς”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου