Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Πάει για το χάτ-τρικ ο Άσαντ - "Κλαίνε" οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι


Στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας φέρεται να ετοιμάζεται να ρίξει την πολεμική μηχανή του το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην πόλη δηλώνουν στο BBC ότι στρατιωτικές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ, έχουν σταλεί σε περιοχές του Χαλεπίου εν όψει μεγάλης μάχης με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της καρδιάς της πόλης.

Πηγή των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνει ταυτόχρονα πως η επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «τις επόμενες ώρες ή ημέρες», ενώ και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προαναγγέλλουν την επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα ο συριακός στρατός ανακατέλαβε έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις την πόλη Κουσέιρ στα δυτικά της συριακής επικράτειας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι κομβικής σημασίας στο πεδίο των μαχών, καθώς αποτελεί βασική δίοδο εφοδιασμού τόσο για τους αντάρτες, όσο και τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Πλέον το μέχρι πρότινος προπύργιο των ανταρτών βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος. Η κατάληψη του Κουσέιρ έχει εκληφθεί από το καθεστώς Άσαντ ως καθοριστική νίκη και τώρα φαίνεται πως θα στραφεί στο Χαλέπι.

Μεγάλο κομμάτι της βόρειας Συρίας ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς από πέρυσι και η κατάσταση σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένου του Χαλεπίου, παρέμενε στάσιμη.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αναφέρουν όμως ότι καταφθάνουν ενισχύσεις και αποστέλλονται όπλα σε πολιτοφυλακές πιστές στον Μπασάρ αλ-Άσαντ σε βορειοδυτικά σημεία της πόλης.

Ο στρατός θα επιχειρήσει, όπως αναφέρουν, να ανακαταλάβει περιοχές στα βόρεια και νότια περίχωρα για να ανακόψει τις γραμμές εφοδιασμού από την Τουρκία, με τελικό στόχο να καταληφθεί πλήρως το κέντρο της πόλης.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα al-Watan αναφέρει, επίσης, πως ο στρατός αναπτύσσεται κοντά στο Χαλέπι προετοιμαζόμενος για μάχη που θα δοθεί εντός της πόλης και στα περίχωρά της.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποφασίσουν ακόμη και αυτήν την εβδομάδα εάν θα εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες, όπως δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα.

Η πιθανή αυτή κίνηση από τις ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής για πρώτη φορά από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Παράλληλα, πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Μέση Ανατολή για να παραστεί σε αυτές τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο Άσαντ μπορεί να κερδίζει σημαντικό έδαφος στην συριακή σύγκρουση μετά την ανάκτηση του ελέγχου του Κουσέιρ.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηριζόμενος από το Ιράν και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μπορεί να επικρατήσει στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, εκτίμησε τη Δευτέρα ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ.

Αν και η εκτίμηση αυτή απορρίφθηκε γρήγορα από άλλους στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες στο να κάνουν μια αποτίμηση του μέλλοντος της Συρίας και να σταθμίσουν μια παρέμβαση.

Ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Στρατηγικής και Πληροφοριών, ερωτήθηκε σε ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων αν οι πρόσφατες επιτυχίες των δυνάμεων του Άσαντ κατά των ανταρτών μπορεί να προαναγγέλλουν μια νίκη του Σύρου ηγέτη.

«Πάντα πίστευα ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ότι στο τέλος της ημέρας ο Άσαντ, με μια πολύ ισχυρή υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, μπορεί να πάρει το πάνω χέρι» σημείωσε ο Στάινιτζ.




tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου