Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


5d27df8833ccf11f772a273d18d6a5f5 LΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην υπόθεση μιας τουρκάλας διαδηλώτριας που συμμετείχε το 2004 σε διαμαρτυρία για την σφαγή της Χαλάμζα, το 1988.
Εκδικάζοντας την προσφυγή της Γκιολού Οζάλπ, η οποία διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση που είχε υποστεί το 2004 από την τουρκική αστυνομία κατά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση για τη σφαγή της Χαλάμζα στη Συρία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε
ειρηνική διαδήλωση, για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για αναποτελεσματική έρευνα σχετικά με την υπόθεση.
Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει στην προσφεύγουσα 5.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η Γκιολού Οζάλπ είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές στις 16 Μαρτίου 2004, επειδή συμμετείχε σε μία ειρηνική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενη, μαζί με τον σύζυγο της, για τα θύματα της σφαγής του 1988 στην Χαλάμζα, στην Συρία.
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της, που έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο, υπέστη κακομεταχείριση από την τουρκική αστυνομία, βασανισμούς κατά την διάρκεια της κράτησης της ενώ δεν διερευνήθηκαν καθόλου οι καταγγελίες της από τις τουρκικές αρχές.
Όπως υποστήριξε στην προσφυγή της, η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για να διαλύσουν βίαια μία ειρηνική διαδήλωση, αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. (newsbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου