Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Συγκρούσεις στη συνοικία αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Συγκρούσεις στη συνοικία αλεβιτών στην ΚωνσταντινούποληΠερισσότεροι από 15.000 άνθρωποι στην πλατεία Γκαζί - Ρίψη νερού και δακρυγόνων από την αστυνομία
Συγκρούσεις σημειώνονται στη συνοικία Γκαζί στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούν κυρίως αλεβίτες. Κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο της συνοικίας Γκαζί.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν πρακτική παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στην πλατεία Ταξίμ: μπλοκάρουν την είσοδο στην περιοχή με οδοφράγματα και συγκρούονται με αστυνομικούς για να παρεμποδίσουν παρέμβαση στη διαμαρτυρία.

Η αστυνομία απαντά με ρίψη νερού και χρήση δακρυγόνων.

Ο Βελί Γκιλσόι, επικεφαλής του Γκαζί Τσεμεβί (οίκου λατρείας των αλεβιτών) δηλώνει ότι οι κάτοικοι της συνοικίας αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην απόφαση να ονομαστεί η τρίτη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης Γιαβούζ Σουλτάν Σουλεϊμάν, από το όνομα ενός αυτοκράτορα γνωστού για τις σφαγές αλεβιτών. 

Το 1995 μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Γκαζί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα στη διάρκεια τεσσάρων ημερών, 17 από αυτούς από αστυνομικά πυρά.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να αυξάνει την ένταση και να «σέρνει τη χώρα στη φωτιά»

«Γιατί ο πρωθυπουργός είναι τόσο πεισματάρης απέναντι στους πολίτες του; Δεν θα έπρεπε να το κάνει» δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η υπομονή μας έχει όρια» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή, καταδικάζοντας όχι μόνο τους «βανδάλους» («capulcu») αλλά και όσους τους υποστηρίζουν.
Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία έχουν αποδυναμώσει τον πρωθυπουργό της χώρας και απειλούν την οικονομία της Τουρκίας, δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την χώρα.
«Ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο και την πολιτική δύναμη του κόμματός του, η οποία βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας. Αν οι ξένοι επενδυτές αποχωρήσουν, τότε το επιτυχημένο μοντέλο του ΑΚΡ θα κινδυνεύσει. Με την σκληρή στάση του πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εζντεμίρ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb-info του Βερολίνου και προειδοποίησε ότι με προσβολές και ποινικοποίηση, οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν.
Ανοιγμα του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του κινήματος πολιτών που διαμαρτύρεται εναντίον της καταστροφής ενός μικρού πάρκου της Κωνσταντινούπολης, και από τις κινητοποιήσεις του οποίου πυροδοτήθηκε το μαζικό κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν σαρώσει τη χώρα.
«Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και αυτός συμφώνησε να τους κάνει  δεκτούς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος του Ερντογάν παραμένει να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου