samarasΤην απόφαση της Αθήνας να κινηθεί πολυδιάστατα και την ευκαιρία Ελλάδας-Κύπρου να αναβαθμιστούν σε παράγοντες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποκάλυψε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας στην προσέγγιση ΕΕ-Κίνας και ΕΕ-Ρωσίας, ενώ τόνισε τις καλές σχέσεις που θέλει να διατηρήσει η Ελλάδα με τις Η.Π.Α., αν και οι δεύτερες δύσκολα έχουν χωνέψει την ανάμειξη της Ρωσίας. Ο Σαμαράς, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ζούμε σε έναν πολυκεντρικό πλέον κόσμο και όχι στο δίπολο του ψυχρού πολέμου, άρα η Ελλάδα οφείλει να μιλάει με όλους.
Πλήρης η δικαίωση των εκτιμήσεων του ΠΥΓΜΗ.gr που είχε καταστήσει σαφή την ανάγκη άσκησης πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις «Μεγάλες Δυνάμεις», έχοντας έγκαιρα αναγνώσει τις διακυμάνσεις των συγκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προβλέψιμη πολιτική Ελλάδας και
Κύπρου σε συνδυασμό με την σε εξέλιξη κρίση στην Τουρκία και την τεταμένη κατάσταση στην Μέση Ανατολή μα χρήζει, εφόσον κινηθούμε έξυπνα και χωρίς τυμπανουκρουσίες, σημαντικούς παίκτες στην περιοχή. Άλλωστε, κυρίως οι Δυτικοί, έχουν ανάγκη Ελλάδα και Κύπρο και λόγω ενεργειακών κοιτασμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους καθώς και την παγκόσμια οικονομική μπόρα που δεν απέχει πολύ. Μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική κανείς δεν αγαπάει κανένα και όλοι έχουν τα συμφέροντά τους. Εντούτοις το θέμα είναι σε τι κατάσταση και υπό ποιες συμμαχίες θα σε βρει το κακό. Ειδικά η Ελλάδα με την οικονομική αλλά και κοινωνική πολιτική που επιβάλλεται απ” έξω και εν συνεχεία ακολουθείται, «μπαχαλοποιείται» μέρα με την μέρα. Ας γίνουν τουλάχιστον κινήσεις στην γεωπολιτική.
Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της προαναγγελθείσας πολιτικής κατατίθενται την Δευτέρα (εκτός και αν πάμε πάλι σε αναβολή) οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με την κυβέρνηση να αναμένει προσφορά από την Gazprom για την ΔΕΠΑ, ενώ για την ΔΕΣΦΑ το τοπίο είναι ακόμα θολό.
Να σημειωθεί ότι από την έκβαση αυτού του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί και το πόσο άμεσα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.