Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Είσαι υποψήφιος-α θεωρητικής: Γιατί να διαλέξεις Φιλολογία (..και γιατί όχι)

hgtgdytugy.jpgΣαν φιλόλογος δεν μπορώ να σε διαφωτίσω για άλλες σχολές, μπορώ όμως να σου πω πως έχουν τα πράγματα στον κλάδο μου. Σκοπός δεν είναι να σε κατευθύνω αλλά, εφόσον ενδιαφέρεσαι, να σου παρουσιάσω το “γιατί”, την εικόνα που επικρατεί με όλα τα θετικά και τ' αρνητικά, ώστε έχοντας τα δεδομένα να σκεφτείς ποιο είναι το καλύτερο για σένα. 

Πάμε λοιπόν!


Τα συν:
  • Η Φιλολογία είναι μια επιστήμη που σε μορφώνει πολυπλεύρως. Είναι σίγουρο πως αποφοιτώντας απ' την σχολή, θα γνωρίζεις πολλά γύρω από τομείς όπως: λογοτεχνία, αρχαία, λατινικά, βυζαντινά, γλωσσολογία, φιλοσοφία, παιδαγωγικά, ιστορία.
  • Μαθήματα επιλογής όπως: διαλεκτολογία, ψυχολογία, παλαιογραφία, παπυρολογία.. θα σε εισάγουν σ' έναν μαγικό κόσμο.
  • Φιλόλογος, ο φίλος του λόγου. Θα χειρίζεσαι άψογα την γλώσσα και θα μπορείς να εμπλέκεσαι ενεργά σε σχεδόν κάθε συζήτηση, η γνώμη σου θα είναι σημαντική για τους μαθητές σου, η πολυλογία πλέον θα δικαιολογείται.
  • Μπορείς ν' ασχοληθείς με πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζεις. Επιμέλεια κειμένων, μεταφράσεις, αρθρογραφία, λεξικογραφία.. και μια εξειδίκευση με μεταπτυχιακό σου δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε συνδυασμό με άλλους κλάδους.
  • Θα έχεις μια δια βίου μάθηση. Έχουν γραφτεί τόσα βιβλία σχετικά με την επιστήμη, υπάρχουν τόσες διατριβές και συγγράμματα που η μόρφωση δεν τελειώνει ποτέ.
  • Είναι ένα αντικείμενο που προσφέρει γαλήνη και σαν επάγγελμα το κάνεις πάντα ευχάριστα κάθως δεν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και ανθρώπινο πόνο. Θυμάμαι την εικόνα ενός 60αρη καθηγητή μου στο λύκειο που έλεγε χαρακτηριστικά πως όταν μπαίνει στο σχολείο γίνεται νέος και πως βρίσκει σ' εμάς την ασπίδα κατά της κατάθλιψης.

Τα πλην:
  • Είναι ένας κλάδος κορεσμένος. Φιλόλογος βγαίνεις, στην ουσία, όχι μόνο από τμήματα Φιλολογίας αλλά και από τα τμήματα: Ιστορίας, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Ιστορίας & Εθνολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας. Στο σύνολο όλες οι σχολές είναι 21 και οι εισακτέοι στα τμήματα είναι από 95-290. Ο κλάδος είναι υπέρ-κορεσμένος.
  • Δεν είναι μια επιστήμη που έχει ζήτησηστο εξωτερικό. Είναι γεγονός πως τα περισσότερα βιβλία αυτής της επιστήμης έχουν γραφτεί από ξένους ερευνητές, όμως είναι εξαιρετικές και λαμπρές περιπτώσεις.
  • Ενώ σε άλλες επιστήμες τα δεδομένα και οι έρευνες ανανεώνονται συνεχώς προχωρώντας μπροστά, στη Φιλολογία πηγαίνουμε προς τα πίσω, μας ενδιαφέρει το παρελθόν και όσο πιο παλιά γράφτηκε ένα βιβλίο, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει για εμάς διότι θεωρείται “κλασικό”.
  • Το δημόσιο είναι απαγορευμένο γενικώς. Για τον τομέα της εκπαίδευσης όμως και συγκεκριμένα για τον κλάδο της Φιλολογίας, ακόμα και το μακρινό μέλλον φαίνεται δυσοίωνο.
  • Η ύλη ενός φιλολόγου δεν τελειώνει ποτέ. Αναλαμβάνει τόσα διαφορετικά μαθήματα για κάθε τάξη και η ύλη ανανεώνεται συχνά γι αυτό πρέπει πάντα να διαβάζει και να παραμένει ενήμερος.
  • Η δουλειά ενός φιλολόγου δεν τελειώνει επίσης ποτέ, αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι με μελέτη και διορθώσεις.

Ο φιλόλογος των ιδιαιτέρων, του φροντιστηρίου και των λίγων ευρώ είναι στα μάτια των διορισμένων φιλολόγων αυτός που ασχολείται με την παραπαιδεία. Ο διορισμένος φιλόλογος είναι στα μάτια των φιλολόγων των ιδιαιτέρων-φροντιστηρίου-λίγων ευρώ, αυτός που έχει επαναπαυτεί και δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Στα μάτια των μαθητών του ο φιλόλογος συνήθως είναι ο πολύ.. "κλασικός" τύπος που όμως τον έχουν ανάγκη. Στα μάτια των γονιών των μαθητών, είναι αυτός που θα δώσει τις γνώσεις στα παιδιά τους για να πετύχουν στον "τελικό σκοπό" της 12χρονης σχολικής τους πορείας.. τις πανελλαδικές.
Αυτό όμως που πραγματικά είναι, δεν είναι παρά ένας εκπαιδευτικός που πρέπει ν' αντιμετωπίζει την δουλειά του ως λειτούργημα και τους μαθητές του με αγάπη και υπευθυνότητα.

Καλη επιτυχία και καλή σταδιοδρομία σε ό,τι και αν διαλέξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου