Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Οριστικά προς εμφύλιο οδεύει η Τουρκία, αμετανόητος και ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Οριστικά προς εμφύλιο οδεύει η Τουρκία, αμετανόητος και ανυποχώρητος ο ΕρντογάνΤα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις διαδηλώσεις, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Τυνησία.
Ο Ερντογάν επιστρέφει στις 9 το βράδυ στην Τουρκία μετά την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική και όλα τα βλέμματα στρέφονται επάνω του εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα έργα στο πάρκο.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει «υπερβολική βία» εναντίον ακτιβιστών στην αρχική διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών «χειραγωγεί» πλέον αυτό που ξεκίνησε ως μια περιβαλλοντική διαμαρτυρία.
«Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν εξτρεμιστές, ορισμένοι από τους οποίους εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής
κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».
Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο κ. Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών, που να μη γίνεται χρήση δακρυγόνων».
Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».
«Είμαστε το κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο κ. Ερντογάν.
Τα επεισόδια άρχισαν πριν από μία εβδομάδα στην πλατεία Ταξίμ, εξαιτίας του σχεδίου ανάπλασης του πάρκου Γκεζί από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλη την Τουρκία και εξελίχθηκαν σε κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Εν τω μεταξύ, στους τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία, καθώς ένας αστυνομικός που είχε πέσει από γέφυρα στα Aδανα υπέκυψε στα τραύματά του.
Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Αστυνομία συνέλαβε στη Σμύρνη 25 άτομα και αναζητεί ακόμα 13 για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» και «υποκίνηση σε εχθρότητα και μίσος» μέσω κοινωνικών δικτύων - αυτών που χαρακτήρισε προ ημερών ο Ερντογάν «μάστιγα».
«Υπάρχει μια μάστιγα που λέγεται twitter. Τα καλύτερα παραδείγματα ψεμάτων μπορεί να βρεθούν εκεί. Για μένα τα κοινωνικά δίκτυα είναι η χειρότερη απειλή για την κοινωνία», είχε πει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου