Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ανένδοτος ο Ερντογάν για το πάρκο Γκεζί


Παρότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και τέταρτος νεκρός εξαιτίας των ταραχών της Τουρκίας, ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα Άδανα και  υπέκυψε στα τραύματά του, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των σχεδίων ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Τη δήλωση έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τυνησία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Παράλληλα, συνέδεσε αυτούς που προκάλεσαν ζημιές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί, με εκείνους που πραγματοποίησαν την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, την 1η Φεβρουαρίου, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί ένας
φρουρός και ένας εκ των δραστών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στα επεισόδια σημείωσε: «εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες». Η προσοχή είναι στραμμένη στον Ερντογάν καθώς σήμερα αναμένεται η επιστροφή του στην Τουρκία.
Αναφερόμενος πάντως στις σημερινές συλλήψεις ξένων υπηκόων στην Τουρκία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί. Διευκρίνισε μάλιστα πως οι ξένοι «δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο», όπως ανέφεραν από το πρωί φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι και ένας έλληνας φοιτητής.
http://www.reuters.com/article/2013/06/06/us-turkey-protests-idUSBRE94U0J920130606

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου