Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε τη ζημιά που προκάλεσε η λιτότητα στην ελληνική οικονομία!!!


Έγγραφοβόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίος καταφέρεται κατά του ιδίου αλλά και ολόκληρης της τρόικας, αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires λέγοντας ότι θα δημοσιευτεί πιθανότατα αύριο στη Wall Street Journal. Η ανάλυση που κάνει το ΔΝΤ έρχεται για δεύτερη φορά να παραδεχθεί ότι όλα όσα έγιναν για την Ελλάδα ήταν λάθος, μετά την παραδοχή που είχε γίνει σχετικά με τους συντελεστές για το χρέος.
Ουσιαστικά στο άρθρο περιγράφονται οι λανθασμένες πολιτικές σχετικά με τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους κι ότι το σχέδιο διάσωσης που επελέγη ήταν τελικά εκτός τόπου και χρόνου κι έβλαψε περισσότερο την Ελλάδα αλλά ωφέλησε την ΕΕ γιατί κέρδισε χρόνο. Είναι μια έκθεση η οποία έρχεται σε συνέχεια της προ ολίγων ημερών παραδοχής της Μέρκελ ότι με τα μνημόνια ουσιαστικά κερδίζεται χρόνος.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην
Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θυσιάστηκε δηλαδή ο ελληνικός λαός για να μην «μολυνθεί» όλη η Ευρώπη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Περιγράφεται επίσης η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως «τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο ως αρκετά πιθανό σενάριο».
Όπως λέει το Ταμείο, η μείωση του φορτίου του χρέους πριν το Μάιο του 2012 ήταν «πολιτικά δύσκολη» λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους. Οι χώρες αυτές ανησυχούσαν παράλληλα πως το «κούρεμα» του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να χαλαρώσει ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πίστευαν πως το υψηλό χρέος ήταν ο μοχλός που θα πίεζε την κυβέρνηση να δράσει.
Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης πως η δική του ανάλυση για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη «κατά ένα μεγάλο βαθμό», καθώς η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για τα stress tests, οι οποίες αποδείχτηκαν στη συνέχεια επιεικείς σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα των τεστ.
Συμπερασματικά, το απόρρητο έγγραφο περιγράφει ένα σχέδιο που έγινε προκειμένου να γλιτώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος. Μόλις το ξεφορτώθηκαν, αποφάσισε το ΔΝΤ να… ανοίξει το στόμα του και να πει πως ότι έγινε, η σκληρή λιτότητα και το καταδικαστικό για τον ελληνικό λαό πρόγραμμα έγινε προκειμένου να μην πάθουν ζημιά οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κι έχει το θράσος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν να απαιτεί από την Ελλάδα ανήκουστα πράγματα. Μήπως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτούς τους άθλιους ερασιτέχνες που έπαιξαν με το μέλλον ενός ελληνικού λαού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου