Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Παραλήρημα Γκρούεφσκι: Για όλα φταίει η Ελλάδα!


gruevski 300 244 300 168Προκλητικός για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, που κατηγόρησε την Ελλάδα γιατί η χώρα του δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν έχει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Όλος ο κόσμος γνωρίζει για ποιο λόγο η «Μακεδονία» δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της εθνικής ταυτότητας των «Μακεδόνων», με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην
εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik).

Κατηγόρησε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα πως δεν ασκεί πίεση στην Ελλάδα για λύση στο θέμα του ονόματος. «Αντιθέτως, την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση και η Ελλάδα, γνωρίζοντάς το αυτό, δεν σκέφτεται καν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στη βάση επίτευξης ενός πραγματικού συμβιβασμού. Η τακτική της είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος αυτού».

«Αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιδείξουν ενδιαφέρον, το πρόβλημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί, διότι η ελληνική ηγεσία, στην παρούσα φάση, είναι εντελώς αδιάφορη για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε και ερωτηθείς στο γιατί συμβαίνει αυτό, είπε μεταξύ άλλο ότι «η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει επιρροή και πρόσβαση και περνάει τις θέσεις της στις μεγάλες δυνάμεις».

Και συνέχισε λέγοντας πως ακόμη ένας λόγος είναι πως η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα, είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα από την ΠΓΔΜ και διαθέτει μία ιδιαίτερα δυναμική και πλούσια ομογένεια, «που ασκεί παντού λόμπι».

«Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον επειδή δεν θα γινόταν δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο, όμως όταν πλησιάσουν οι εκλογές στην Αμερική θα τον δεχτούν, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν πολυνοιάζεται που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχτεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έχει χρόνο να τον δεχτεί το πολύ σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα», είπε ο Γκρούεφσκι.

Και συνέχισε την... επίθεση στη διεθνή κοινότητα, βλέποντας... συνωμοσίες κατά της ΠΓΔΜ: «Η πίεση που μας ασκείται για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα εκδηλώνεται τώρα με άλλες μορφές, μέσω διαφόρων αρνητικών εκθέσεων για τη 'Μακεδονία' και παραπέμπει σε αναζήτηση άλλοθι για να μην ενταχθεί η «Μακεδονία» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης και ενδιαφέροντος από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση αυτής της αδικίας που μας επέβαλε η Ελλάδα».

Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, οι τελευταίες εκθέσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, καταγράφουν περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και δυσλειτουργία του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ. Είναι... σχέδιο πλαίσιο «επινόησης προβλημάτων» για να μην προχωρήσει η ένταση της χώρας του σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

«Αν αύριο αποδεχτούμε τις ελληνικές θέσεις για το όνομα, όλες αυτές οι εκθέσεις για προβλήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την απονομή δικαιοσύνης και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα αλλάξουν αμέσως. Θα μας πουν ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο και θα κάνουν νέες εκθέσεις. Κοιτάξτε πώς άλλαξαν τη θέση τους για τη Σερβία. Τώρα, η Σερβία είναι μία μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν» κατέληξε. (newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου