Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι κάτοικοι της Γερμανίας είναι τελικά 1,8 εκατ. λιγότεροι...

Η πρώτη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωσή της -για την ακρίβεια τα τελευταία 25 χρόνια- αποκάλυψε ότι ζουν στη χώρα 1,6 εκατ. άνθρωποι λιγότεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί από τους στατιστικολόγους.

Η Γερμανία αριθμεί 80,2 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το ομοσπονδιακό ινστιτούτο στατιστικής Destatis.

Με βάση την προηγούμενη απογραφή του 1987 και δειγματοληπτικούς ελέγχους, στατιστικολόγοι είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας ανερχόταν σε 81,8 εκατ. ανθρώπους.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών σχετικά με τις έρευνες αυτές, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί απρεπή παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή από το κράτος ή ακόμα και ένδειξη ενός ολοκληρωτικού κρατικού μορφώματος, είχαν αποθαρρύνει τις αρχές, οι οποίες δεν είχαν κάνει νέα απογραφή έκτοτε.

Η νέα καταμέτρηση βασίστηκε σε μια μερική απογραφή του 2011, κατά την οποία οι στατιστικολόγοι της Destatis χρησιμοποίησαν έμμεσες μεθόδους, όπως το ότι ζήτησαν από τους εκμισθωτές ακινήτων να τους δώσουν στοιχεία για τον αριθμό των ενοικιαστών τους, αντί να ζητήσουν από όλο τον πληθυσμό να απαντήσει σε ερωτηματολόγια.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως στη χώρα ζούσαν 74 εκατ. Γερμανοί και 6,2 εκατ. μη Γερμανοί τον Μάιο του 2011. Οι ξένοι υπήκοοι αποτελούν το 7,7% του συνολικού πληθυσμού.

Η απογραφή δεν αποκάλυψε, πάντως, κάποια «αξιοσημείωτη μεταβολή της ηλικιακής σύνθεσης» του πληθυσμού, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού γραφείου στατιστικής της Γερμανίας Ρόντερις Έγκελερ, κατά την διάρκειας συνέντευξης Τύπου..

Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, πως «η τάξη μεγέθους» της διόρθωσης -το γεγονός δηλαδή ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι κατά 1,8% μικρότερος απ' ό,τι πιστευόταν- εξέπληξε τα στελέχη της υπηρεσίας.

Ο αριθμός των ξένων υπηκόων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μείωση του συνολικού αριθμού του πληθυσμού. Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι οι ξένοι, οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα ίσως είναι λιγότερο πρόθυμοι να το δηλώσουν στα δημοτολόγια που τηρούν οι δήμοι, σύμφωνα με την Ζαμπίνε Μπέχτολτ, επικεφαλής του τμήματος δημογραφίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου