Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σε 10 λεπτά κρίθηκε η μοίρα μας...

Σε 10 λεπτά κρίθηκε η μοίρα μας... Τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες και τις πιέσεις που δέχθηκε πριν από την ανακοίνωση του μνημονίου περιέγραψε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο αναφέρθηκε σε διαλόγους με τους εταίρους στην ΕΕ οι οποίες τον οδήγησαν στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του. Αποφάσεις που όπως εξήγησε είχε μόνο 10 λεπτά για να λάβει.

«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το
15,6%» περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει:


«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.

Ενας Πρωθυπουργός φωνάζει:

- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.

Τον ερωτώ:

- Γιατί; Εχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.

Ενας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου