Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τα «Ελευθέρια» των 100χρονων – Στην κορύφωσή του οδεύει ο επετειακός εορτασμός


Τα «Ελευθέρια» των 100χρονων – Στην κορύφωσή του οδεύει ο επετειακός εορτασμός

Στην κορύφωσή του οδεύει ο πανηγυρικός εορτασμός των 100χρονων απελευθέρωσης της Καβάλας, με ένα πενθήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, όπου περιλαμβάνεται η ονοματοδοσία του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος», η παρέλαση μαθητών και συλλόγων επί της οδού Κουντουριώτη και ο εορτασμός των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Πολλοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες συνεργάστηκαν με τον δήμο Καβάλας για την προετοιμασία του προγράμματος ενώ ξεχωριστή στιγμή θα είναι η φιλοξενία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού για διπλή εμφάνισή της. Η συμμετοχή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκείνο που απελευθέρωσε την πόλη.
Ο Γ’ κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων έχει τον πλέον πανηγυρικό χαρακτήρα και συνδυάζει τις κοινές προσπάθειες πολλών ατόμων. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του
προγράμματος των «Ελευθερίων» από τον Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τον γενικό γραμματέα του δήμου Νίκο Καραπιπερίδη, ο οποίος είχε την οργανωτική αρμοδιότητα όλων, μέχρι στιγμής πάνω από 15.000 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η καλή διάθεση όλων των πλευρών με πρωτοπόρο τον δήμο Καβάλας, αποδεικνύει ότι μια σημαντική επέτειος δεν είναι μόνο ευκαιρία για γιορτή αλλά και δυνατότητα δημιουργίας.
Κατά τη διάρκεια των επετειακών κύκλων ετοιμάσθηκαν τρεις εκδόσεις και έξι μίνι ντοκιμαντέρ με θέμα τις εξέχουσες προσωπικότητες της Καβάλας. Αυτή η προσπάθεια θα έχει ως επόμενο βήμα της τον διάλογο των δήμου με διακεκριμένους καβαλιώτες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός της πόλης, προκειμένου από την πλευρά τους να βοηθήσουν και να προβάλουν την Καβάλα. Δεν αποκλείεται να ετοιμασθεί κι ένα τέταρτος κύκλος εκδηλώσεων που θα αποτελέσει το επιστέγασμα της προσπάθειας, ως ευχαριστήριος και συγχαρητήριος για όσους συνέβαλα με όλες τις δυνάμεις τους.

Το πρόγραμμα

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Μετά από απόφαση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας λαμβάνει το όνομα του πολιούχου και φωτιστή της Καβάλας Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Επιβατικός Σταθμού Λιμένα – Ώρα: 20.30
- Χαιρετισμός δημάρχου
- Ανάγνωση της απόφασης ονοματοδοσίας από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας κ. Χρήστο Ηλιάδη
- Επευλογία του Σεβασμιοτάτου Mητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκοπίου.
- Σύντομη ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Βαρδάκα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη σημασία της παρουσίας του Απ. Παύλου στην Καβάλα.
- Αποκαλυπτήρια πινακίδας ονοματοδοσίας.
- Καλοκαιρινή συναυλία μουσικών συνόλων Δημοτικού Ωδείου Καβάλας στην παραλία της Καβάλας στις 21:30.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

«Η ΠΟΛΙΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΥΤΡΩΣΙΝ ΤΗΣ»
Πορεία Μνήμης & Ελευθερίας

Η πόλη της Καβάλας εκατό χρόνια μετά την αποβίβαση του Πολεμικού Ναυτικού, 26 Ιουνίου 1913. τιμάει τους ήρωες και τους αγωνιστές της που της προσέφεραν το μεγάλο αγαθό της Ελευθερίας. Σε μια σεμνή τελετή οι σύλλογοι, η μαθητιώσα νεολαία και οι ένοπλες δυνάμεις αποτείουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελευθερίας. Αφετηρία: Επιβατικός Σταθμός Λιμένα Καβάλας. Τερματισμός: Παλιό Δικαστήριο
19:00 Συνάθροιση προσκεκλημένων και επισήμων στη Λέσχη Αξιωματικών.
19:15 Άφιξη στη διασταύρωση των οδών Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου.
19:30 Έναρξη πορείας μνήμης και ελευθερίας. Δια της οδού Κουντουριώτου. Άφιξη στο χώρο του πρώην δικαστηρίου.
20:00 Επιμνημόσυνη δέηση. Κατάθεση στεφάνων. Ανάγνωση από το δήμαρχο Καβάλας του διαγγέλματος που ανέγνωσε ο πλωτάρχης Α. Κριεζής στις 26 Ιουνίου 1913 προς το λαό της Καβάλας. Μήνυμα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Έπαρση σημαίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Το μεσημέρι της Τετάρτης θα καταπλεύσει στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κάσος» που θα παραμένει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.
Η κανονιοφόρος θα είναι επισκέψιμη για το κοινό τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Τετάρτη 26/06/2013 από 17.30 έως 19.30
Πέμπτη 27/06, Παρασκευή 28/06 και Σάββατο 29/06 από 10.00 έως 13.00 και από 17.30 έως και 19.30

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Δυο γειτονικές πόλεις, η Δράμα και η Καβάλα με κοινή ιστορική πορεία και μνήμες υποδέχονται στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων μια από τις σημαντικότερες Μουσικές της χώρας μας, τη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των δυο πόλεων της ανατολικής Μακεδονίας η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού δίνει μια ξεχωριστή συναυλία τιμώντας τους αγωνιστές της ελευθερίας των δυο πόλεων

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Ώρα: 21:00
Συνδιοργάνωση: Δήμος Δράμας – Δήμος Καβάλας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου.
20:15 Απόδοση τιμών κατά την προσέλευση των επισήμων.
21:00 Επίσημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Πολιούχου δια των οδών: Ομονοίας (έως τα παλαιά Δικαστήρια) Κουντουριώτου – Ύδρας με κατάληξη στο μνημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου όπου θα τελεστεί αρτοκλασία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
07:00 Όρθρος και πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου.
8:00 Επίσημη έπαρση σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας.
10:00 Προσέλευση επισήμων και απόδοση τιμών
10:15 Επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, σχολικός σύμβουλος ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ΑΜΘ, Σερρών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης,

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Από την συγκρότησή της το 1881, η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς να υστερεί σε μάχιμη δράση καθώς ακολούθησε τον Στόλο σε όλους τους αγώνες του, εκπροσωπεί επάξια το Πολεμικό Ναυτικό. Με την συνεχή και εντατική εκπαίδευση των στελεχών της υπό την ηγεσία άξιων Αρχιμουσικών, έχει εξελιχθεί σε μια συμφωνική μπάντα με προγράμματα συναυλιών που απαιτούν πλήρως καταρτισμένους κι εκπαιδευμένους μουσικούς. Συμμετέχοντας σε εθνικές, τοπικές και θρησκευτικές εορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνδετικούς κρίκους μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των πολιτών, ενώ με την παρουσία της σε Διεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό.

Παραλία Καβάλας – Ώρα: 21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου