Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τι είπε ο Υπ. Παιδείας για απολύσεις, βάση του "10", σχέδιο ΑΘΗΝΑ,...

Αρβανιτόπουλος: Αν χρειαστεί να βάλουν πλάτη οι εκπαιδευτικοί θα το κάνουνΟ υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:
Για το σχέδιο «Αθηνά»:

«Δώσαμε τη φιλοσοφία του σχεδίου "Αθηνά" και αυτό που προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση, ήταν να πετύχουμε τον απαραίτητο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και τα κόμματα και εξηγήσαμε τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Έγινε ένα γενναίο πρώτο βήμα. Υπάρχει ήδη ένας εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σταματούν. Η διαδικασία των αλλαγών, της μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας πρέπει να είναι συνεχής».

Για απολύσεις εκπαιδευτικών
Δημοσιογράφος: Πόση βάση έχει η ανησυχία των εκπαιδευτικών ότι τα σχέδια για τις
συγχωνεύσεις σχολείων, το "πάγωμα" των προσλήψεων και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατάργηση οργανικών θέσεων και άρα απολύσεις ;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Καμία απολύτως. Το περίφημο προεδρικό διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Άρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Θέσπισε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην έχουμε άκριτα, υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι, μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν. Έχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος».

Για τη δημιουργία νέου επιστημονικού πεδίου:

«Έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία. Από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια».

Για τη βάση του 10:

«Το εξετάσαμε , αλλά το απορρίψαμε διότι ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά στην εισαγωγή στις σχολές. Πιστεύουμε ότι με το σχέδιο "Αθηνά", αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πως θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι, δηλαδή, κάτι το οποίο αποκλείετε;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Σε πρώτη φάση το αποκλείσαμε».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει αυτό το μέτρο, σε περίπτωση που δούμε ξανά φαινόμενα και μετά το σχέδιο Αθηνά να εισάγονται υποψήφιοι με 3 και με 4;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Έχετε δίκιο που ρωτάτε. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Πιστεύω ότι αυτό το έχουμε διορθώσει. Αν από εκεί και πέρα δούμε -με την εμπειρία της φετινής χρονιάς- ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου