Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Spiegel: Οι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα

Spiegel: Οι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα «Μετανάστες στην Ελλάδα: Φεύγουν λόγω της ξενοφοβίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες στη χώρα μας.

«Πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα έχουν χάσει ή καταστρέψει όλα τα έγγραφά τους μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα, αλλά τώρα σχηματίζουν ουρές έξω από τις πρεσβείες τους προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η Ευρώπη δεν τους προσφέρει κανένα μέλλον ενώ στην Αθήνα τους ‘χτυπά’ το μίσος των ακροδεξιών» σημειώνει το περιοδικό.

«Μπροστά από την πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα επικρατεί συνωστισμός. Περίπου 70 άνδρες περιμένουν έξω από το τσιμεντένιο κτίριο, ενώ τους έχει κυριεύσει ο φόβος:

“Εάν δουν κάποιον από εμάς τη νύχτα έξω τον χτυπούν και τον αφήνουν ημιθανή” λέει ο Μοχάμεντ. Ο
28χρονος έφθασε πριν από εννέα χρόνια στην Ελλάδα, από το Πακιστάν, και τώρα θέλει να φύγει. Δεν είναι το πραγματικό του όνομα αυτό –ο ίδιος δεν θέλει να το αποκαλύψει ενώ δεν μας αφήνει καν να τον φωτογραφίσουμε από πίσω.

“Βγαίνω από το σπίτι μου μόνο για να πάω στη δουλειά. Μετά τις 7 μμ δεν βγαίνω ποτέ από το σπίτι” λέει ο Μοχάμεντ» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Όπως και πολλοί άλλοι, ο Μοχάμεντ εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Το ταξίδι του κόστισε 4.000 ευρώ. Του φαινόταν μια αξιοπρεπής τιμή για μια καλύτερη ζωή. Ο Μοχάμεντ εργάστηκε για μερικά χρόνια σε βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου. Στο μεταξύ όμως η οικονομική κρίση έχει ‘φάει’ σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας, που νωρίτερα ‘προορίζονταν’ για λαθρομετανάστες» τονίζει το Spiegel.

«Η ανεργία στην Ελλάδα σημείωσε πρόσφατα νέο ρεκόρ που αγγίζει το 27%. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες. Το ‘κλίμα’ για τους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία είναι σκληρό. Η αστυνομία και οι αρχές του ελληνικού κράτους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, με αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί να κερδίζουν σε δημοτικότητα. Εξάλλου η Χρυσή Αυγή κατάφερε με 7% και 21 έδρες να μπει στη Βουλή. Τα συνθήματα περί δικαίου και τάξης ακούν με ικανοποίηση πολλοί Έλληνες.

Το ίδιο και ο Νικίας Ναούμ, ο οποίος κοντοστέκεται μπροστά από το παντοπωλείο του και κοιτάζει εκνευρισμένος προς το μέρος των Πακιστανών. Το μαγαζί του βρίσκεται μόλις 200 μέτρα μακριά από την πακιστανική πρεσβεία. Πολλές φορές οι ουρές που σχηματίζουν οι Πακιστανοί έξω από την πρεσβεία τους φθάνουν στην πόρτα του μαγαζιού του:

“Εδώ και πέντε χρόνια επικρατεί αυτή η κατάσταση” αναφέρει ο 54χρονος, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι Πακιστανοί ζημιώνουν με την παρουσία τους την επιχείρισή του.

“Εγώ πληρώνω ενοίκιο για το μαγαζί και αυτοί οι άνθρωποι ακριβώς από δίπλα πωλούν στο δρόμο ρύζι με κοτόπουλο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο” επισημαίνει με μεγάλη δυσαρέσκεια ο Νικίας» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου