Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Spiegel: Η Κίνα απειλεί την Ευρώπη με εμπορικό πόλεμο

Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρυθμιστικούς κανόνες του εμπορίου, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του το γερμανικό Spiegel. 

Μάλιστα, η ηγεσία του Πεκίνου απειλεί με κλιμάκωση της έντασης και εκτοξεύει ευθείες απειλές.

“Ελπίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα προβεί σε ενέργειες που βλάπτουν αμφότερες τις πλευρές”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου της Κίνας, Shen Danyang. Ειδάλλως, προειδοποίησε ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

“Η πλευρά που είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις θα υποστεί τις συνέπειες”, δήλωσε με νόημα.

Η Κίνα και η ΕΕ βρίσκονται εδώ και μήνες εν μέσω διαμάχης για εμπορικά ζητήματα. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Πεκίνο ότι προκαλεί βλάβη στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω του dumping κινεζικών επιχειρήσεων και αθρόες κρατικές επιδοτήσεις στην εγχώρια βιομηχανία.

Ο καβγάς πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν και η ΕΕ ανακοίνωσε την υψηλή δασμολόγηση εισαγόμενης ηλιακής τεχνικής από την Κίνα, γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο. Έκτοτε, όλες οι απόπειρες κατευνασμού των πνευμάτων έχουν αποτύχει, ενώ χθες η ΕΕ υιοθέτησε προστατευτικούς δεσμούς στην κινεζική πορσελάνη και άλλη εμπορεύματα κεραμικής. Οι δασμοί ανέρχονται έως και το 36,1%.

Ταυτόχρονα, και η Κομισιόν απειλεί τις κινεζικές τηλεπικοινωνίες με έρευνες anti-dumping, με κύριο αντικείμενο τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Σκοπός των παρεμβάσεων της ΕΕ είναι η προστασία των Ericsson, Nokia Siemens και Alcatel έναντι των ανταγωνιστών τους, Huawei και ZTE, από την Κίνα, οι οποίες προσφέρουν φθηνότερες τιμές.

Συνολικά, 18 είναι τα “αγκάθια” μεταξύ των δύο πλευρών και ο κίνδυνος είναι ορατός να υπάρξει μπαράζ μέτρων και αντίμετρων.





 
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου