Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στην Αθήνα (και το Μαξίμου) ξανά ο Μίλερ της Gazprom

samaras-milerΣτην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων έρχεται ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν Αλεξέι Μίλερ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης – ο κ. Μίλερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνει μέχρι και αύριο – θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της αποκρατικοποίησης της Gazprom αλλά και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους όρους της σύμβασης πώλησης (SPA).
Η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των αγοραστών και να διευκολύνει όσο είναι εφικτό τους αγοραστές υιοθετώντας ευέλικτους όρους για
την αποκρατικοποίηση.
Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά της ΕΕ πιθανολογείται – με βεβαιότητα από ορισμένες πηγές – ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι όροι για την πώληση εφόσον επιλεγεί η Gazprom.
Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να βρεθεί εκ νέου στις επαφές που θα έχει ο κ. Μίλερ στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός μόλις ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κίνα επισκέφθηκε και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τα θέματα του φυσικού αερίου και των αγωγών να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των εκεί επαφών.
Το Αζερμπαϊτζάν και η κρατική εταιρεία Socar έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση όχι της ΔΕΠΑ αλλά της θυγατρικής εταιρείας που ελέγχει το δίκτυο αερίου ΔΕΣΦΑ.
Επίσης θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής αγωγού για το νότιο διάδρομο μεταξύ του TAP και του Nabucco West, με έντονο ελληνικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς μόνο ο TAP διέρχεται από ελληνικό έδαφος, ενώ όποιος αγωγός επιλεγεί θα αποτελέσει την πρώτη εναλλακτική πηγή διαφοροποίησης της προμήθειας αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου