Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Προετοιμασία για το Eurogroup της 13ης Μαΐου

Προετοιμασία για το Eurogroup της 13ης Μαΐου Σε συνεδρίαση του Euroworking Group μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιλυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε στο Eurogroup της 13ης Μαΐου οι υπουργοί να οριστικοποιήσουν την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαΐου. Εκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρει ότι για την Ελλάδα η ανάκαμψη θα ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους, «χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και στη βελτίωση της ρευστότητας». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, παρά την ύφεση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων κα στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πάντως, η εβδομάδα που ξεκινάει θα είναι δύσκολη τόσο για την ελληνική πλευρά, όσο και για τους τεχνοκράτες του Eurogroup. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι υπουργοί καλούνται να εκδώσουν τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα του νόμου. Μέτρα
που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ουσιαστική πρόοδος στην κατάρτιση της έκθεσης για τον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας.

Επί της ουσίας, αυτά είναι τα όσα έχει να κάνει η κυβέρνηση για να εγκριθεί η δόση των 4,2 δισ. ευρώ. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι το κλίμα στην Ευρωζώνη είναι θετικό και ήρεμο, ενώ υποστηρίζουν ότι στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας έγινε μεν η... καθιερωμένη κριτική, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό ζήτημα. Αντιθέτως, αποδόθηκαν τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της σε μια σειρά περιπτώσεων (δημοσιονομικά, κυπριακή κρίση κ.λπ.). Ετσι, εφόσον δεν κωλυσιεργήσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο καταβολής και μέρους ή ολόκληρης της δόσης του δευτέρου τριμήνου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του Eurogroup γίνονται δέκτες των ελληνικών παραπόνων. Και αυτό γιατί ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε –μεταξύ άλλων– συμφωνηθεί από το Eurogroup, ότι οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ) θα μεταθέσουν τις λήξεις ορισμένων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν (ANFAs) για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στις 20 Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι ANFAs.

Ετσι, αν και είχε προγραμματιστεί η Ελλάδα να μην πληρώσει αυτό το 1,5 δισ. ευρώ, τώρα καλείται να το εξοφλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε έντονα τα στελέχη του Euroworking Group την περασμένη Δευτέρα, καθώς αναζητείται μια λύση που θα δώσει οριστικό τέλος στο «κενό» του χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας. Αλλωστε, το θέμα δεν τελειώνει στις 20 Μαΐου, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά ANFAs ύψους 3,7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 και 6,5 δισ. ευρώ από φέτος έως το τέλος του 2016. Αρα, το πρόβλημα είναι γενικότερο και η λύση του επίσης θα πρέπει να είναι συνολική.

Προς το παρόν, η τρόικα έχει προτείνει τη διενέργεια μιας έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, με το ποσό να κινείται στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι «ενθουσιασμένοι» με την ιδέα αυτή, καθώς με το που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίες θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην έκδοση γραμματίων του Δημοσίου, δεδομένου ότι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο αυτών των δημοπρασιών. Κατ’ επέκτασιν, η οποιαδήποτε πιθανότητα διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες θα εξανεμισθεί.

Βέβαια, η διαδικασία της έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι ίσως η πιο πιθανή λύση σε αυτή τη φάση, καθώς λύνει προσωρινά το πρόβλημα και δίνει χρόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες (ελληνικές και Ευρωζώνης) να επεξεργαστούν τον τρόπο οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με νέα δάνεια. Πάντως, ανεξαρτήτως του θέματος των ANFAs, στην ελληνική πλευρά ζυμώνεται η ιδέα της έκδοσης ελληνικών ομολόγων, λόγω των καλών νέων που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου