Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: "Έκλεισε" η συμφωνία με την Emma Delta για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ




Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε τελικά η βελτιωμένη προσφορά (καταβλητέα σε δόσεις) που έκανε το επενδυτικό σχήμα Emma Delta Ltd για να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, ή κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχική προσφορά των 622 εκατ. ευρώ. Ενώ, εάν συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Δημόσιο, το τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά και «έκλεισε» τη συμφωνία με την Emma Delta, έκανε λόγο για «έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια». Σύμφωνα, επίσης, με το ΤΑΙΠΕΔ, «εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το περίπου 50% του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση». Ενώ, όπως επισημαίνεται παράλληλα στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία (30% επί των μικτών κερδών), που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στη δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).


H σύμβαση θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή και την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι, η Emma Delta είναι ένα επενδυτικό σχήμα με βασικούς μετόχους την τσεχική Jiri Smejc και τον όμιλο Μελισσανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica, καθώς και Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για την «πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη χώρα μας», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου