asant_sΟι εθνικές δυνάμεις της Συρίας εκκαθαρίζουν περιοχές των τρομοκρατών εισβολέων το τελευταίο διάστημα
Η ευρεία αντεπίθεση των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως γέρνει την πλάστιγγα της νίκης προς τον Συριακό στρατό, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο εχθροπραξιών που έχουν κοστίζει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Ήδη από τις 12 Μαρτίου, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έχει προαναγγείλει την αντεπίθεση των εθνικών δυνάμεων, γεγονός που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έντονα στο μέτωπο της Αλ Νούσρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντεπίθεση των Σύριων υποβοηθάται από τη Ρωσία και το Ιράν και βασίζεται στο γεγονός πως το μέτωπο των ανταρτών είχε αναπτύξει σχέσεις με την Αλ
Κάιντα. Η στρατηγική του Άσαντ, είχε βασικό της πυλώνα τη διακοπή των διαδρόμων ανεφοδιασμού μέσω του Βορείου Λιβάνου, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.
Η άμυνα των ισλαμιστών μέχρι σήμερα στηρίζονταν σε μισθοφόρους που στρατολογούνταν από Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, οι οποίοι όπως κατήγγειλαν οι Σύριοι υποβοηθούνταν από μυστικούς συμβούλους ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα πάντως που η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό πως χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον των αντικαθεστωτικών, το CNN έχει αποκαλύψει από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 πως πολλοί εκ των αναρτών είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση τέτοιων όπλων.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, φαίνεται πως η Δύση, παρά την αντίθετη μέχρι σήμερα στάση της, φαίνεται πως αποκηρύσσει το μέτωπο Αλ Νούσρο, αφήνοντας το να αποδεκατιστεί, κρίνοντας το πιθανώς άχρηστο πλέον. Ο Γάλλος μάλιστα Υπ.Εξωτερικών ζήτησε από τον ΟΗΕ να το χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. (newsbomb)