Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;
                Η ΔΑΚΕ Καθηγητών , ύστερα από την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει αιφνιδιαστικά τις διδακτικές ώρες των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για υποχρεωτικές μεταθέσεις, κατέθεσε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ την Τρίτη 30 Απριλίου 2013 την ακόλουθη πρόταση:
·         24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου με τη μορφή τρίωρης στάσης εργασίας από την ΟΛΜΕ (08.00 έως 11.00) και τρίωρης στάσης εργασίας από τις ΕΛΜΕ (από 11.00 έως 14.00). Αυτή η πρόταση έγινε για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της τετραήμερης προειδοποίησης που
προβλέπει ο νόμος 1264/82 για την κήρυξη απεργιών στο Δημόσιο.
·         Πενθήμερη απεργία (20 έως 24 Μαΐου).
·         Γενικές Συνελεύσεις την Τρίτη 14 Μαΐου.
·         Γενική Συνέλευση Προέδρων την  Τετάρτη 15 Μαΐου. 

Επειδή η παράταξη θεωρεί την κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιρετικό γεγονός, πιστεύει ότι η απόφαση αυτή δε μπορεί να ληφθεί με αποφάσεις Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή με Γενικές Συνελεύσεις των 40 ατόμων. Για το λόγο αυτό η ΔΑΚΕ  πρότεινε να στηθούν κάλπες στα σχολεία και στις Γενικές Συνελεύσεις, έτσι ώστε να εκφραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι.

            Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ υποστηρίχθηκε από άλλες παρατάξεις ότι μπορούσε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να ενεργοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 24ωρη απεργία όταν ανακοινωθούν απολύσεις στο Δημόσιο, δεδομένου ότι με την αύξηση ωραρίου στους μόνιμους καθηγητές, 10.000 αναπληρωτές χάνουν τη δουλειά τους. Έτσι το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θα μπορούσε έγκαιρα να αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Η 24ωρη απεργία θα επαναβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση και φυσικά θα καταστεί ανενεργή αν οι συνάδελφοι δεν αποδεχτούν την πρόταση για απεργία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η ΔΑΚΕ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.

            Επίσης, επισημάνθηκε ότι η πρόταση για να στηθούν κάλπες στα σχολεία είναι προβληματική, γιατί αρκετοί αυταρχικοί Διευθυντές Σχολικών Μονάδων θα απαγορεύσουν τη σχετική διαδικασία. Η ΔΑΚΕ  δέχτηκε να υποχωρήσει από την αρχική της τοποθέτηση για κάλπες στα σχολεία. Επέμενε όμως να στηθούν κάλπες στις Γενικές Συνελεύσεις και οι κάλπες να μείνουν ανοιχτές τουλάχιστον πέντε ώρες, έτσι ώστε να ψηφίσουν ανεπηρέαστα και κατά συνείδηση όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι.

            Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τη Συνεργασία και τις Παρεμβάσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προκηρύχτηκε η απεργία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ΔΑΚΕ επιθυμούσε την πραγματική αποτύπωση της διάθεσης του σώματος των καθηγητών. Δεν επιθυμεί την πάση θυσία κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αν η πλειοψηφία των καθηγητών είναι αντίθετη. Επιπροσθέτως, η προσφυγή στις κάλπες και η μυστική ψηφοφορία είναι μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία. Γι΄ αυτό και μας προκαλεί απορία η απόρριψη της πρότασης μας από τις Αριστερές Παρατάξεις. Καλόπιστα λοιπόν τίθενται τα ερωτήματα:
·         Γιατί απορρίπτουν τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας με τη χρήση κάλπης;
·         Θέλουν πράγματι να εκφραστεί η βούληση του κλάδου για μία κορυφαία απεργιακή εκδήλωση, που όμως θα δημιουργήσει και κοινωνικές αντιδράσεις;

Και σε τελική ανάλυση: ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;

Επειδή η διαδικασία κήρυξης απεργίας μπλόκαρε στο τεχνικό αυτό ζήτημα, το Δ.Σ διέκοψε τη συνεδρίαση και θα συνεχίσει την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013.

                                                                                                                        Ε.Ε ΔΑΚΕ ΔΕ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου