Cyprus1Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα. Μεθοδεύεται δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του Ελληνισμού! Παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής επιθυμεί το ψευδοκράτος… 
Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».
Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά
ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια.
Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο του εγγράφου, εμφανίζονται συγκλίσεις κυρίως στα θέματα του διαμερισμού της εξουσίας και ειδικότερα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ενώ όπως αναφέρεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά “συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους”, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρώην πρόεδρος Χριστόφιας. Αυτή η πρόταση προβλέπει οι Τούρκοι έποικοι να δικαιούνται ελεύθερης εισόδου, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο, γι” αυτό το ζήτημα η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ανάγκη να διαβουλευτεί πρώτα με την Ελλάδα και οι δύο πλευρές θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία για τον τρόπο που θα διευθετηθεί το ζήτημα από την Ένωση.
Η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” σημειώνει ότι τα πιο πάνω θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση. Όπως αναφέρεται οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές).
Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο, σύμφωνα με τον Φιλευλέυθερο, αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.
Διαφωνίες καταγράφονται για το εδαφικό, εκτός από την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές για την οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές. Άλλο ζήτημα στο οποίο καταγράφεται διαφωνία είναι το θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.
pygmi.gr