Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Ν.Ο Στόλος στο Αιγαίο σε σχηματισμό προάσπισης της ΑΟΖ – Έρχεται και “Καταιγίδα” πυραύλων

GreekNavyLΌλο το Στόλο ετοιμάζεται να βγάλει στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό για την πραγματοποίηση της άσκησης ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ-13» την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr η άσκηση θα είναι αναβαθμισμένη, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να στείλουν μήνυμα πώς είναι έτοιμες για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παρά την οικονομική κρίση.

Θα δοθεί έμφαση στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου πιθανότατα θα διεξαχθεί και η τελική φάση της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ». Κι αυτό γιατί τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και η περιοχή μέχρι την Κύπρο αμφισβητείται από την Τουρκία. Ιδίως στο Καστελόριζο η Άγκυρα θέλει να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες λες και η περιοχή της ανήκει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να σπάσουν αυτόν τον «τσαμπουκά», δεδομένου ότι την ίδια περίοδο, τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, οι Τούρκοι προγραμματίζουν μεγάλη αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο.

Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου λοιπόν και για μία εβδομάδα όλα τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού θα αναπτυχθούν από το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο έως το νότιο και προς την ανατολική Μεσόγειο. Είναι το νέο δόγμα που θέλει υπεράσπιση όχι μόνο της περιοχής του Αιγαίου αλλά και πέραν αυτού, εν’ όψει της ανακήρυξης ΑΟΖ και της συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Σε αυτό το στόχο θα επικεντρώνεται και η άσκηση.

Κάτι που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επ’ ουδενί θέλει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της και επιχειρεί με απειλές να μπλοκάρει τις διαδικασίες που «τρέχει» η Λευκωσία.

Το θέμα μάλιστα έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κατά τη χθεσινή συνάντηση τους εν ίδει επίλυσης του Κυπριακού. Αυτός είναι ο βασικός όρος που θέλει να προωθήσει και μέσω του ΟΗΕ η Άγκυρα. Επίλυση του Κυπριακού με από κοινού εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Σκοπός της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ-13» είναι η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, η δοκιμή εθνικών σχεδίων, η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας, καθώς και η ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας.

Για το λόγο αυτό πέραν των πλοίων πιθανότατα θα συμμετάσχει αριθμός μαχητικών αεροσκαφών τμήματα της ΑΣΔΕΝ, του Β΄ΣΣ της 13ης ΔΕΕ, καθώς επίσης και περιπολικά του Λιμενικού Σώματος.

O σχεδιασμός της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ-13» δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι δεν έχει διευκρινισθεί αν θα γίνουν βολές κατευθυνόμενων βλημάτων από το Πολεμικό Ναυτικό τύπου Exocet, RIM-7M Sea Sparrow και Penguin.

Ίσως αυτές γίνουν το φθινόπωρο που το πλάνο των Ένοπλων Δυνάμεων προβλέπει νέα μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού σε συνδυασμό με την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος».

Εκείνο πάντως που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη είναι η επιχειρησιακή αποδοχή των S-300 PMU-1 και η δοκιμαστική βολή στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Η προοπτική και μόνο προκαλεί «ταραχή» στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον η Ελλάδα να ξεκινήσει και τις βολές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου