Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Κίνα


 Την ίδια στιγμή που κάποιοι στην αντιπολίτευση επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, η ίδια η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στα όσα μπορούν να γίνουν στο Πεκίνο. Το Μαξίμου έχει κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία και έχει αναβαθμίσει το ταξίδι ενώ και ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, ποντάροντας στα κινεζικά κεφάλαια.
Τι θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα από τους… ολίγον περίεργους  Κινέζους, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Ασφαλώς μπορεί να περιμένει πάρα πολλά. Τη στιγμή που οι Αμερικανοί δεν είναι ακόμη πολλοί θερμοί με την Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι περιμένουν πότε θα μας αγοράσουν κοψοχρονιά, οι Κινέζοι έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι αναζητούν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας. Θέλουν να αποτελέσει η Ελλάδα βάση για τις ευρωπαϊκές τους μπίζνες και το πρώτο βήμα έγινε με τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά η οποία λέγεται ότι θα επεκταθεί.
Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την Κίνα αύξηση των επενδύσεών της σε διάφορους τομείς. Στο real estate, την ενέργεια, τα λιμάνια. Κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημόσιες επιχειρήσεις, για το λιμάνι στο Τυμπάκι, μια επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δις αν
προχωρήσει η δημιουργία μεγάλου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
Οι επιχειρηματίες της Κίνας είναι ιδιαίτερα δυναμικοί καθώς έχουν πίσω τους την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη η οποία επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Οι Κινέζοι έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν εξοχικά σπίτια στη Μεσόγειο. Μέσα σε δύο χρόνια στην Κύπρο αγοράστηκαν 1.000 σπίτια από Κινέζους, κι αν γίνει κάτι τέτοιο και στην πανέμορφη Ελλάδα, τότε θα αναστηθεί η κτηματαγορά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίσης πολύ δουλειά στον τομέα του τουρισμού και της προσέλκυσης Κινέζων στη χώρα μας.  Το 2011 ήρθαν στην Ελλάδα μόλις 16.000 Κινέζοι τουρίστες όταν σε όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν πάνω από 80 εκατ. και δαπανούν πάνω από 65 δις ευρώ. Υπολογίζεται ότι την επόμενη 5ετία ο αριθμός των τουριστών από την Κίνα θα πολλαπλασιαστεί ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν είναι καθόλου τσιγκούνηδες καθώς ξοδεύουν αρκετό χρήμα στις χώρες που επισκέπτονται.
Άλλωστε, οι ευκατάστατοι Κινέζοι, αυτοί δηλαδή που μπορούν να κάνουν ακριβές διακοπές σε όλο τον κόσμο, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Αν στην Ελλάδα αντί για 16.000 Κινέζοι έρθουν τα επόμενα χρόνια 100.000 αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει για το τουριστικό ταμείο της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως η Κίνα είναι μακριά από την Ελλάδα, εντούτοις υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί που ενισχύθηκαν μετά τις Ολυμπιάδες στην Αθήνα και το Πεκίνο. Οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να δουν τα μοναδικά πολιτιστικά της μνημεία.
Και πάμε στους Έλληνες επιχειρηματίες και στο τι θα μπορούσαν να πουλήσουν στην Κίνα. Εκτός από τις εταιρείες της ενέργειας και των ακινήτων που θα θελήσουν να προσελκύσουν επενδυτές υπάρχουν και οι εξαγωγές, ειδικά προϊόντων της ελληνικής γης. Το ελαιόλαδο και το κρασί της Ελλάδας είναι περιζήτητα στην Κίνα και κλείνονται συνεχώς συμφωνίες. Στην Κίνα η συνολική αύξηση πωλήσεων ελληνικού κρασιού σε αξία άγγιξε το 1,8 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανάπτυξης 1.175% μεταξύ των ετών 2009 και 2011.
Τη δεκαετία του 1970 το διμερές εμπόριο Ελλάδας και Κίνας ήταν σχεδόν μηδαμινό.
Το 2010, το διμερές εμπόριο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ συνολικού ύψους 3,29 δισ. ευρώ. Το 2011, και παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η αξία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Κίνας άγγιξε τα 3,25 δισ. ευρώ.
Πάντως η αγορά ελαιολάδου στην Κίνα αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς βρώσιμων ελαίων και ανέρχεται περίπου στους 42 εκατ. τόνους. Η Κίνα αγοράζει λάδι από Ισπανία (περίπου 43,34% του συνολικού μεριδίου), από Ιταλία (περίπου 32,91% του συνολικού μεριδίου) και από Ελλάδα (περίπου 8,41% της ποσότητας).
Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό οικονομικό σύμμαχο για την Ελλάδα, όχι στο επίπεδο της θεωρίας ή των αστείων σεναρίων ότι θα αγόραζε κάποτε ελληνικό χρέος για να μας σώσει. Αλλά στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, του πανάρχαιου θεσμού του εμπορίου, του δούναι και λαβείν.
Ο δρόμος του μεταξιού είναι ανοικτός, αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να αποδώσει. Γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς, οι υπουργοί και οι επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν έχουν ιδιαίτερα σημαντική αποστολή να επιτελέσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ονομάτων επιχειρηματιών που περιλαμβάνονται στη λίστα της αποστολής είναι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του ομίλου Γιαννίδη Α.Ε. και VITEX, εταιρεία χρωμάτων κ. Κ. Γιαννίδης.
Ο κ. Π. Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Κ.Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της EUROBANK, ο κ. Σπ. Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο κ. Σ. Παλιός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc, ο κ. Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. , Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες, ο κ. ‘Αρ, Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα, ο κ. Εμμ. Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRETA FARMS.
Επίσης , ο κ. Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. NOURISHING ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ο κ. Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Α.Ε. / VIVARTIA, ο κ. Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. – Costa Navarino.
Ο κ. Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments, η κα Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ, ο κ. Γ. Βερνίκος πρόεδρος Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Ο κ. Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar, η κυρία Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος DASKALANTONAKIS GROUP, ο κ. Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ.
Ο κ. Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Lamda Development, ο κ. Αθ. Πότσης Senior Manager της “Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων – Aerospace”, ο κ. Γ. Λινάτσας διευθύνων σύμβουλος Axia Ventures Group, ο κ. Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών.
Ο κ. Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής ATCOM, ο κ. Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ο κ. Γ. Μποτζάκης διευθυντής πωλήσεων Terra Creta SA, ο κ. Λ. Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS και ο κ. Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.
Ακόμη υπάρχει εκπρόσωπος της Intralot, της Mediterra, της BIG SOLAR S.A., της FOLLI – FOLLIE, των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρύων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan, της CIP Holding AG και της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου