Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Έκτακτοι έλεγχοι στα τρόφιμα που μοιράζονται στους μαθητές


elegxoi-frouta-sta-sxoleia-100214Την εντολή να διενεργηθούν έκτακτοι ποιοτικοί έλεγχοι στα τρόφιμα που διατίθενται στα σχολεία έχει δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργού Αθανάσιου Τσαυταρή, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Είχε προηγηθεί καταγγελία για διανομή σάπιων φρούτων σε σχολεία του Ηρακλείου.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του φορέα που γίνεται η τυποποίηση, η συσκευασία και η αποθήκευση των προϊόντων. Επιπλέον για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος έχει οριστεί επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, η οποία διενεργεί επιτόπιους ελέγχους.
«Επειδή η διανομή ασφαλών προϊόντων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων αποτελεί ένα
ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, το ΥΠΑΑΤ αντέδρασε άμεσα όταν, κατά τις πρώτες διανομές, αναφέρθηκε ότι σε ορισμένα σχολεία παρουσιάστηκαν προβλήματα», εξηγεί ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παράλληλα δόθηκε εντολή για επιπλέον έκτακτους ποιοτικούς ελέγχους στο στάδιο της παραλαβής των προϊόντων από τα σχολεία και πριν αυτά διατεθούν στους μαθητές.
Την αναφορά-καταγγελία είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο για κρούσματα ακατάλληλων φρούτων σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου. Στον κ. Μαριά είχε απαντήσει εγγράφως για το θέμα και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Συγκεκριμένα είχε ενημερώσει πως είχε εκδοθεί έγγραφο της διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να αρνηθεί την παραλαβή και να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε περίπτωση που εντοπιστούν ακατάλληλα τρόφιμα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων:
Διανομή σάπιων φρούτων σε σχολεία του Ηρακλείου
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το ζήτημα που έχει προκύψει από τη διανομή σάπιων και ακατάλληλων προς κατανάλωση φρούτων στα σχολεία.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο ατομικές συσκευασίες φρούτων διανεμήθηκαν σε 1 εκατ. παιδιά των Δημοτικών σχολείων όλης της χώρας, αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα όμως το μάθημα της υγιεινής διατροφής έγινε με σάπια φρούτα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό 148 μικρών μαθητών σε ένα δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου, οι οποίοι όταν άνοιξαν τα κουτιά με τα φρούτα, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Δάσκαλοι αναφέρουν ότι τα περισσότερα φρούτα ήταν ακατάλληλα για να καταναλωθούν αφού ήταν σάπια, ενώ κάποια ήταν εκτός εποχής, δηλαδή είχαν προέλθει από περίσσευμα εμπόρων που τα φυλάνε στους ψυγειοκαταψύκτες.
Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, ενώ «βροχή πέφτουν» οι καταγγελίες για τη διανομή σάπιων φρούτων στους μικρούς μαθητές, με ποικίλα δημοσιεύματα να αναφέρονται στην προέλευση των φρούτων αυτών από χώρες του εξωτερικού, τη στιγμή που οι φτωχοί και μεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη.
Επειδή το φαινόμενο γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φρούτα αυτά μοιράστηκαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων, ο Βουλευτής Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δείτε εδώ την απάντηση του κ. Τσαυτάρη

Δείτε εδώ την απάντηση του Παπαθεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου