Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ανοίγει την "ψαλίδα" η Νέα Δημοκρατία




Επειτα από μια μεγάλη περίοδο - ντέρμπι, όπου η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση ανάλογα με τη συγκυρία, τα δεδομένα αλλάζουν σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρίας Rass: H Ν.Δ. καταγράφει καθαρό προβάδισμα 2,4 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, υποχωρώντας ο Φώτης Κουβέλης στη δεύτερη θέση.

Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα -είναι αποτύπωση εξαμήνου λένε οι εκλογολόγοι- το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει χάσει 3,4%, ενώ η Ν.Δ. μόλις 0,3%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου τόσο στην πολιτική της γραμμή όσο και στο εσωτερικό του κόμματός της. Αντίθετα, η συσπείρωση της Ν.Δ. εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,5 μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου και σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σταθερή και μονοψήφια, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και η ΔΗΜ.ΑΡ. υποχωρεί κατά 1,2%. Για τους Ανεξάρτητους Ελληνες η αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου είχε συμπέσει με τη μεγάλη κρίση και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και το ποσοστό του τότε είχε καταγραφεί στο 2,8%. Τον Ιανουάριο οι ΑΝ.ΕΛ. ανέβηκαν 2 μονάδες και σήμερα καταγράφεται το ίδιο ποσοστό (4,8%) που σε κάθε περίπτωση -λένε οι ειδικοί αναλυτές- απέχει από το εκλογικό ποσοστό των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερό μετά την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος. Στο χάρτη της πρόθεσης ψήφου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,5%, εμφανίζεται η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,1%, ενώ το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και η «ΝΕΑ ΜΕΡΑ» του Χρήστου Ζώη είναι κάτω από τη μονάδα.



Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες. Ο συγκριτικός πίνακας δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς κέρδισε τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και το ποσοστό του είναι 53%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 28,9%.

Σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης, το «δυνατό χαρτί» είναι ο πρωθυπουργός με ποσοστό 53,3%, ενώ οι πρόεδροι της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά (9,9% και 7,9% αντίστοιχα).

Τα ευρήματα της Rass εμφανίζουν τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον της οικογένειάς του μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 25,7% που συγκεντρώνει η επιλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θεωρείται από το 46,6% ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει συμφέρον της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή ο Αντώνης Σαμαράς με διαφορά 6,6% από τον Φώτη Κουβέλη που ακολουθεί.
Οσον αφορά στις μετακινήσεις, κι εκεί η Ν.Δ. είναι ωφελημένη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «χάνει» προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 2,8% και «παίρνει» 3,1%. Ωστόσο και τα δύο κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη διαρροή τους προς τη Χρυσή Αυγή (3,1 από Ν.Δ. - 4,8% από ΣΥΡΙΖΑ), στοιχείο που ερμηνεύει τη διατήρηση της Χ.Α. σε υψηλά ποσοστά.

KATEΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου