Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ομπάμα προς Ερντογάν: "ο Ασαντ πρέπει να φύγει"

Ομπάμα προς Ερντογάν: "ο Ασαντ πρέπει να φύγει"Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να αυξηθεί η πίεση προς τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που έχει οδηγήσει στην εισροή χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες.
«Και οι δύο συμφωνούμε ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Συρία απαλλαγμένη από την τυραννία του Ασαντ» τόνισε ο κ. Ομπάμα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο πότε πρέπει να φύγει ο Ασαντ, ο κ. Ομπάμα απάντησε: «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο».
«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεσή μας στο καθεστώς Ασαντ και να συνεργαζόμαστε με την συριακή αντιπολίτευση» πρόσθεσε.
Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι «έχει δει αποδείξεις» ότι γίνεται χρήση χημικών όπλων στη Συρία,
αλλά επανέλαβε ότι «απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη (προτού ληφθεί απόφαση για στρατιωτική δράση)».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «κοινό αγώνα» των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επισκεφθεί τη Γάζα, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ίσως να πραγματοποιήσει επίσκεψη τον Ιούνιο και θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Οχθη και πως μια τέτοια επίσκεψη δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τον ένα ή το άλλο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συμβάλει στην ενότητα.
Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι «πάντα υπάρχει ευκαιρία» για την επίλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου