Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Στις ΗΠΑ είσαι τρομοκράτης αν μεταφέρεις στις αποσκευές σου... χύτρα ταχύτητας

Στις ΗΠΑ είσαι τρομοκράτης αν μεταφέρεις στις αποσκευές σου... χύτρα ταχύτηταςΈνας άντρας αραβικής καταγωγής που ταξίδευε αεροπορικώς από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ κουβαλώντας στις αποσκευές του μια χύτρα ταχύτητας, συνελήφθη το Σάββατο επειδή οι αμερικανικές Αρχές τον θεώρησαν ύποπτο για τρομοκρατία.
Μόλις ένα μήνα μετά από τη βομβιστική επίθεση των αδερφών Τσαρνάεφ στον διεθνή μαραθώνιο της Βοστώνης όπου τρία άτομα έχασαν την ζωή τους, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στα αμερικανικά αεροδρόμια. Στην επίθεση της Βοστώνης ο φονικός εκρηκτικός μηχανισμός βασιζόταν σε μία χύτρα ταχύτητας.
Το γεγονός ότι ο 33χρονος Σαουδάραβας Χουσείν Αλ Καουαχίρ μετέφερε μια τέτοια χύτρα στις αποσκευές του σήμανε κόκκινο συναγερμό. Παράλληλα, από το διαβατήριο του έλειπε μια σελίδα, κάτι που οι Αρχές θεώρησαν εξίσου ύποπτο με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν λίγο μετά
τηνπροσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ.
«Το να κουβαλάς μια χύτρα ταχύτητας δε σε κάνει αυτομάτως τρομοκράτη», τονίζει ο δικηγόρος του Καουχίρ, Τζέιμς Χόουαρθ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν είχε ιδέα για όσα είχαν συμβεί στη Βοστώνη και πως ο μόνος λόγος που ταξίδευε με μια χύτρα ταχύτητας ήταν διότι την πήγαινε δώρο στον ανιψιό του, που είναι φοιτητής στο Οχάιο.
Την ιστορία επιβεβαιώνει και ο ανιψιός, Νάσερ Αλμαρτσούκ που εξηγεί ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι αυτός το μόνο που ήθελε ήταν ένα ποιοτικό σκεύος για να μαγειρεύει το κρέας του αφού η προηγούμενη χύτρα του είχε χαλάσει. Συμπλήρωσε επεξηγηματικά ότι στη Σαουδική Αραβία τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ανώτερης ποιότητας και ότι ακόμα κι αν υποθετικά σχεδίαζε μια επίθεση θα μπορούσε να αγοράσει μια οποιαδήποτε χύτρα από την Αμερική αφού η αγορά τους δεν είναι....παράνομη.
Ο Καουαχίρ επιμένει στην αθωότητα του και θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις 28 Μαίου, οπότε ομοσπονδιακό διακαστήριο θα αποφασίσει για το αν θα του ασκηθεί δίωξη ή θα αφεθεί ελεύθερος. Δεν είναι σαφές εάν στη δεύτερη περίπτωση θα του επιστραφεί η χύτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου