Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σε προ Μνημονίου επίπεδα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010, δηλαδή της περιόδου προ του Μνημονίου, υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) σήμερα κυμαίνονταν στο...
9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να
τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.

Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων. Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο 4,20% από 4,30% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Η μείωση των αποδόσεων έχει συμπαρασύρει και το περιθώριο (spread), με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται στο 8,1%.

Εκτός από τα κρατικά ομόλογα σημαντικά κέρδη καταγράφουν και τα εταιρικά, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον δανεισμό τουλάχιστον των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι, η τιμή του ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ κατέρριψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ (108,3 μονάδες βάσης) με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει στο 5,83%. Αναλόγως κινείται και το ομόλογο των ΕΛΠΕ το οποίο διαπραγματευόταν σήμερα στις 103,7 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου