Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Νοικοκυρεμένο δημόσιο, υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Ωρολογιακή βόμβα η Ολλανδία

Ποια χώρα της Ευρωζώνης είναι περισσότερο "βουτηγμένη" στο χρέος; 

Οι σπάταλοι Έλληνες, με τις γενναιόδωρες συντάξεις από τα κρατικά ταμεία; Οι Κύπριοι με τις τράπεζές τους γεμάτες από "ύποπτο" ρώσικο χρήμα; Οι χτυπημένοι από την ύφεση Ισπανοί ή οι Ιρλανδοί;

Όπως φαίνεται δεν είναι κανένας από τους παραπάνω αλλά οι "σοβαροί" Ολλανδοί.

Το ιδιωτικό χρέος στην Ολλανδία εκτοξεύθηκε στο 250% του διαθέσιμου εισοδήματος, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Ισπανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 125%.

Η Ολλανδία έχει γίνει πλέον μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες στον κόσμο. Έχει μπει σε ύφεση και δε δείχνει ότι μπορεί να βγει εύκολα από αυτή. Και αν δεν μπορέσει να επιβιώσει στη ζώνη του ευρώ, τότε το παιχνίδι θα έχει τελειώσει, σχολιάζει ο οικονομικός σχολιαστής Matthew Lynn με άρθρο του στο Marketwatch.

H Ολλανδία αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο εύρωστα και σταθερά κράτη στην Ευρώπη. Ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, και ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος. Τώρα ακολουθώντας τα χνάρια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών που χτυπήθηκαν από την κρίση, παίρνει την κατιούσα όπως ακριβώς συνέβη στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Τα χαμηλά επιτόκια, που κατά κύριο λόγο ήταν προς όφελος της γερμανικής οικονομίας, και τα φθηνά κεφάλαια, οδήγησαν σε άνθιση της αγοράς των ακινήτων, αλλά και σε έκρηξη του χρέους. Οι τιμές των κατοικιών στην Ολλανδία διπλασιάστηκαν, καθιστώντας την μία αγορά με εμφανή σημάδια υπερθέρμανσης.

Πλέον οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν τόσο γρήγορα όπως έκαναν και στη Φλόριντα, την περίοδο που ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων. 'Έχουν υποχωρήσει κατά 16,6% από το 2008, ενώ για φέτος προβλέπεται επιπλέον πτώση της τάξης του 7%.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία αυξάνεται φθάνοντας στα υψηλά των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο αριθμός των ανέργων έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το Μάρτιο μόνο πήγε από το 7,7% στο 8,1% - πρόκειται για ταχύτερο ρυθμό αύξησης ακόμη και από την Κύπρο, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013, αλλά οι προβλέψεις ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Με την εκτίναξη πάνω από το 250%, το χρέος των νοικοκυριών είναι υψηλότερο από αυτό της Ιρλανδίας, και κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Ήδη μία τράπεζα διασώθηκε από την κυβέρνηση, και με τις τιμές των κατοικιών να εξακολουθούν να καταρρέουν μπορεί να ακολουθήσει κι άλλη.

Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν δάνεια ύψους 650 δισ ευρώ στο real esatate, με τις τιμές να σημειώνουν ραγδαία πτώση.

"Και αν έχουμε διδαχθεί κάτι τα τελευταία χρόνο από τις αγορές, είναι ότι όταν η αγορά ακινήτων καταρρέει τότε θα ακολουθήσει και το το χρηματοπιστωτικό σύστημα", τονίζει ο Matthew Lynn
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου