Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η παράταση στη Γαλλία ενόχλησε πολλούς Γερμανούς

Η παράταση στη Γαλλία ενόχλησε πολλούς Γερμανούς Πολλοί συντηρητικοί και φιλελεύθεροι Γερμανοί, στελέχη των δύο κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εκφράζουν στο τεύχος του περιοδικού Focus που κυκλοφορεί τη δυσαρέσκειά τους για την αναστολή που χορηγήθηκε στη Γαλλία από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων της.

"Είναι κακό σημάδι. Δεν διαπιστώνω πως η Γαλλία επιχειρεί μεταρρυθμίσεις. Παρατείνοντας την προθεσμία είναι σαν να λες απλώς, συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε στο γερμανικό έντυπο ο
Μίχαελ Στίμπγκεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών (της CDU και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος CSU).

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε φανεί πολύ πιο ουδέτερος χαρακτηρίζοντας αυτή την προθεσμία "φυσιολογική διαδικασία". "Είμαστε μέσα σε μια ευρωπαϊκή διαδικασία (...) Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης επιτρέπει σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις να επικηκύνεται η προθεσμία για να επανέλθει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη χώρα συνεχίζει τα μέτρα σταθεροποίησης".

Ο γάλλος υπουργός Οικονονικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε φυσιολογική την αντίδραση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, χαιρετίζοντας παράλληλα τον "πραγματισμό" της κυβέρνησης.
"Μπορούμε να καταλάβουμε την οργή τους, υπέστησαν μια ιδεολογική υποχώρηση. Αυτό που επικρίνεται έντονα είναι η ιδεολογία τους", δήλωσε ο Μοσκοβισί προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο "αυτό που μετράει, είναι πως η γερμανική κυβέρνηση έχει μια πραγματιστική προσέγγιση και εμείς έχουμε να κάνουμε με τη γερμανική κυβέρνηση", πρόσθεσε. Διευκρίνισε πως "ανέκαθεν ενημέρωνε" τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας πως θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτές μαζί του την ερχόμενη Τρίτη με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Πάντα στο Focus, ο γενικός γραμματέας της CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) Αλεξάντερ Ντόμπριντ απευθύνει προειδοποίηση προς το παρίσι εκτιμώντας πως δεν χρειάζεται "ειδικό μπόνους για την αποτυχημένη πολιτική" του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Χέρμαν-Ότο Ζολμς, ο ειδικός του κόμματος των φιλελευθέρων (FDP, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών της Μέρκελ) στα οικονομικά, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. "Τα κράτη πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους το συντομότερο δυνατόν, να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους", τόνισε.

"Βλέπουμε τώρα που οδηγεί η κακή πολιτική της Γαλλίας. Μεγαλύτερη ανεργία, υψηλότεροι φόροι, ασθενείς επενδύσεις και όχι ανάπτυξη", δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του FDP, ο Πάτρικ Ντέρινγκ.

Το Παρίσι έλαβε χθες αναστολή δύο ετών, δηλαδή ως το 2015, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μια ύφεση φέτος στη Γαλλία και επιδείνωση των ελλειμμάτων της που θα συμβάλουν σε μια ανησυχητική άνοδο της ανεργίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλελεύθερης εφημερίδας "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (FAZ), η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο παραπονείται πως τίποτε δεν λειτουργτεί ανάμεσα στην καγκελαρία και το μέγαρο των Ηλυσίων και ότι οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου δεν προχωρούν.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Νίκολαους Μέγερ-Λάντρουτ δυσκολεύεται μάλιστα να βρει συνομιλητές στη γαλλική πλευρά. "Τα πράγματα δεν προχωρούν (...) Χάνουμε πολύτιμο χρόνο", εκτιμούν οι πηγές αυτές. Και, πάντα σύμφωνα με τη FAZ, φαίνεται πως η συνεργασία λειτουργεί πολύ καλύτερα ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και τα υπουργεία Οικονομικών απ' ό,τι με την καγκελαρία, με την οποία ο Ολάντ φαίνεται απρόθυμος να συνεργαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου