Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πλήθος εκπαιδευτικών κινδυνεύει με μεγάλη οικονομική και ηθική υποβάθμιση


                                                                          
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 54/2013 ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ(Ε.Ε.Π)
 
Η Γνωμοδότηση υπ αριθμ.54/2013  ζητά τη  μισθολογική και βαθμολογική επανακατάταξη προς τα κάτω των μονίμων εκπαιδευτικών πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, με επιπλέον παιδαγωγικές σπουδές στην ΑΣΠΑΙΤΕ(ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ).
 Η επανακατάταξη προς τα κάτω, αφορά στους εκπαιδευτικούς Τεχνικών Ειδικοτήτων, στους πτυχιούχους της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, στους Μουσικούς κ.λ.π.
 Επίσης η μισθολογική και βαθμολογική υποβάθμιση αφορά και στους εξής κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π):  ΠΕ 25 -ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ,  ΠΕ26 – ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΠΕ27-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΠΕ28-ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ, ΠΕ29-ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ και ΠΕ30-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ.
 Το πνεύμα της Γνωμοδότησης( για την κατάταξη σε βαθμό από 1/11/2011 ισχύει μόνον ο νόμος 4024/2011, άρθρο 28 και κανένας άλλος νόμος),  μπορεί να θέτει θέμα ακόμη  και για τους δασκάλους διετούς φοιτήσεως.
 Μ άλλα λόγια πλήθος εκπαιδευτικών και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π) κινδυνεύει με μεγάλη οικονομική και ηθική υποβάθμιση αν τυχόν ο Υπουργός Παιδείας αποδεχθεί και υπογράψει τη συγκεκριμένη Γνωμοδότηση, την οποία ασμένως  υπέγραψε στις 11/4/2013 ο Υπουργός Δ.Μ & Η.Δ Αντώνης Μανιτάκης.
 Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, επιχειρηματολόγησε άριστα η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε(http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6218.html) και η Ο.Λ.Μ.Ε(http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7584.html), η οποία και αναμένει από εντεταλμένους νομικούς και το θεωρητικό-νομικό πλαισίωμα της υπόθεσης.
  Για το Ε.Ε.Π παρουσιάσαμε το νομοθετικό πλαίσιο της κατάταξης των εν ενεργεία μόνιμων μελών του(http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/05/40242011.html).
 
Ο Υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου απάντησε σήμερα στη Βουλή στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με την διαφαινόμενη βαθμολογική-μισθολογική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
 
Παραθέτουμε ακολούθως χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησής του:
 
«  Οι σχετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό διαφοροποιούνται κατά τρόπο ουσιώδη σε σχέση με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που διέπουν τους λοιπούς πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους. Είχα την ευκαιρία κι άλλες φορές να σημειώσω ακριβώς ότι εδώ δεν πρόκειται για εξαίρεση, αλλά για προσαρμογή της νομοθεσίας στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται και έχουν μια εξέλιξη διαφορετική από αυτή των άλλων συναδέλφων τους στη δημόσια διοίκηση. Το ΣΤ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -βεβαίως είναι αυτονόητος ο σεβασμός στις γνωμοδοτήσεις του- γνωμοδοτεί για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν ότι τυγχάνουν τελικά εφαρμογής.
 
Η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι ο ν. 4024 και οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αφορούν σε τυπικά προσόντα εκπαιδευτικών τα οποία ρυθμίζονται με ειδικότερες διατάξεις.»
 
«το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας και αυτό να το θεωρήσετε όχι απλώς ως δέσμευση, αλλά ως πεποίθηση.»
 
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχει δέσμευση από τη μεριά του Υπουργείου –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- για διάλογο και παρέμβαση, έναν ανοιχτό δίαυλο με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον καμμία ανασφάλεια στους τεχνολόγους καθηγητές, στους εκπαιδευτικούς της τεχνολογικής κατεύθυνσης, σχετικά με το θέμα αυτό.»
 Από την τοποθέτηση του Υφυπουργού συνάγεται το συμπέρασμα πως δεν θα υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η Γνωμοδότηση 
54/2013.
 Εντός του Κοινοβουλίου υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση από τον κο Υφυπουργό πως το Υπουργείο δεν θα πυροδοτήσει άλλη μια βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης.
 Εμείς όμως οφείλουμε να κρατούμε μικρό καλάθι και να παρακολουθούμε από πολύ κοντά το σοβαρότατο αυτό θέμα.
  Εξ άλλου δυο ημέρες πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης  αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Υπουργείο διαβεβαίωνε το Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα…
 
 
Βασίλης Βούγιας
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου