depaΤην πεποίθηση ότι, «αν τελικά επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια» υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ να περιέλθουν στις ρωσικές επιχειρήσεις «Gazprom» και «Sintez», εξέφρασε σήμερα, από την Θεσσαλονίκη, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας, Αλεξέι Ποπόφ, απευθύνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες από το βήμα του 1ου ελληνορωσικού φόρουμ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ιστορικό επίτευγμα» το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, το 2012, η Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά την Γερμανία στην λίστα των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση.Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται
και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εάν πράγματι οι Ρώσοι αναμειχθούν στα των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως έχουμε πολλάκις αναλύσει. Συγκεκριμένα είχαμε γράψει:
«Η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, από την οποία δεν πρέπει να αποκλειστούν οι Ρώσοι παρά το γεγονός πως οι Δυτικοί επιδιώκουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, εποφθαλμιώντας ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα. Προηγούμενο για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει η ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας. Η παρουσία της «Αρκούδας» στον ελλαδικό χώρο είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι πολιτικά ορθό να βασιστούμε μόνο στην Δύση σε ζητήματα σαν της ΑΟΖ. Η μονόπλευρη προσκόλληση σε άξονες επιφέρει μονόπλευρα ξεπουλήματα, κάτι που οι βετεράνοι της γεωπολιτικής γνωρίζουν πολύ καλά.»
Βέβαια οι Αμερικανοί κουνάνε το δάκτυλο στην κυβέρνηση και οι όποιες κινήσεις δεν θα μείνουν λογικά αναπάντητες από την Ουάσινγκτον. Η Ελλάδα ωστόσο πρέπει να προχωρήσει απτόητη, προασπιζόμενη το καλύτερο δυνατό για την χώρα! Τίποτα δεν γίνεται εύκολα…