Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Η πρώτη ουσιαστική σύγκρουση της τρικομματικής κυβέρνησης είναι γεγονός έπειτα από ένα χρόνο ζωής. Για πρώτη ίσως φορά δεν υπήρξε συμφωνία σε κάποιο θέμα, αντιθέτως υπήρξε ένταση, εκνευρισμός και μια διάθεση αν όχι να τα «σπάσουν» και να το «διαλύσουν», σίγουρα μια τάση να «ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς». «Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα «πάμε καλά».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ μετά από σχετική ερώτηση  διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρούς κυβερνητικούς τριγμούς, αν και δε θα έπρεπε να απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί ως δια μαγείας.

Όμως, η εμμονή του κ. Ρουπακιώτη και της ΔΗΜΑΡ σε κάποιες αμφιλεγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου και κάποιοι λάθος χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης δυναμίτισαν το κλίμα.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν η οργή του Φ. Κουβέλη στην επιμονή να μην υπάρξει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Περιλαμβάνει διατάξεις που δεν περιέχονται στην προηγούμενη νομοθεσία. Είναι υποχρέωσή μας και δημοκρατική αλλά και απέναντι στην ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.«Ερωτηθείς εάν τελικά υπήρξε συμφωνία να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Κουβέλης αρκέστηκε να απαντήσει: «Να ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε επίσης την έντονη ενόχλησή του και για την δημοσιοποιηθείσα γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.
Με εμφανή διάθεση να μην κάνει πίσω ο κ. Κουβέλης ουσιαστικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και εκεί να γίνουν όποιες βελτιώσεις χρειάζονται. Στη συνέχεια να αποφασίσουν οι βουλευτές αν θα το ψηφίσουν ή όχι. Η θέση αυτή έχει διπλή ανάγνωση. Είτε να του γίνει το χατίρι και να πάει στη Βουλή και εκεί να απαλειφθούν οι επίμαχες διατάξεις. Είτε να κλείσει το μάτι στους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων και να ψηφιστεί χωρίς τη συγκατάθεση των νεοδημοκρατών βουλευτών που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την πλειοψηφία, μαζί φυσικά και με τους Χρυσαυγίτες που θα το καταψηφίσουν. Βεβαίως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο απορρίπτει και το ΚΚΕ.
Ανάλογη διάθεση επέδειξε στις δηλώσεις του και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος επιβεβαίωσε το αδιέξοδο και τη σύγκρουση στη σύσκεψη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κυβέρνηση που αποτελείται από τρία κόμματα κι όχι από μονοκομματική πλειοψηφία. Ζήτησε επίσης ή να υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ή να υπάρξει άμεση εισαγωγή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, έθεσε το θέμα της αλλαγής της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου