Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Υπογράφτηκε η απόφαση για επιστράτευση

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών των σχολείων, με αφορμή την εξαγγελθείσα απεργία τους μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου για να εκτιμήσει την κατάσταση, και αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις.
Παράλληλα, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών και τα φύλλα πορείας αναμένεται να σταλούν το πρωί της Δευτέρας.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναζήτησαν τρόπους ώστε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας, θεωρούν την κίνηση της κυβέρνησης αντισυνταγματική και συγκαλούν έκτακτη σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής για το απόγευμα της Κυριακής.

Σκοπός της σύσκεψης των ΕΛΜΕ είναι η συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής, καθώς και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την προσεχή Δευτέρα, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Επίσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου, πανεργατική πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού».

Η απόφαση του πρωθυπουργού για την επιστράτευση των καθηγητών αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας απαντούσαν εμμέσως στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας από την ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι «η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη».

«Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Ο κίνδυνος και η απειλή "γεννήθηκαν' με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της "επιστράτευσης" των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου "εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας", καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» κατέληγαν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Επίθεση κατά της ΟΛΜΕ εξαπέλυσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. ««Με λυπεί πάρα πολύ αυτή η απόφαση. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καλώ την ΟΛΜΕ να το ξανασκεφτεί και να την ανακαλέσει» δήλωσε. «Πιστεύω ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την διεξαγωγή τους και θα το κάνει. Τα συνδικαλιστικά αιτήματα μπορούν να βρουν άλλο τρόπο ή άλλο χρόνο για να εκδηλωθούν» προσθέτει η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου