Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πορεία εντός του ευρώ επιλέγει η Κύπρος

d5f5a3b005cb407e9e909cdc1db7bb3e_XLΗ πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου κρίνει ότι η προσπάθεια για γρηγορότερη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης και του ευρώ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση ειδικής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου στην οποία και εξετάστηκε η κατάσταση της οικονομίας. Στη συνεδρίαση μετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Προέδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.
Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δίχως, να εισέρχεται σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκε και συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ, που ουσιαστικά ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
“Επειδή τίθετο εξ αντικειμένου το θέμα του ευρώ διαφάνηκε από την όλη συζήτηση και από τις θέσεις
των κομμάτων ότι η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι πρέπει να κινήσουμε όλες τις διαδικασίες για γρηγορότερη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτάται πώς μπορεί αυτό να γίνει εντός Μνημονίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι μια διαφωνία που έχει η Κυβέρνηση, τουλάχιστον, με αυτή τη θέση και έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει την άποψη ότι όσοι θέλουμε τη γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο αυτό θα γίνει με την εφαρμογή του Μνημονίου. Όσο πιο πιστή και πιο πειθαρχημένη η εφαρμογή του Μνημονίου τόσο η πιο γρήγορη έξοδος από αυτό».
Σε ερώτηση πού στρέφει η Κυβέρνηση την προσοχή της μετά και από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στα τέλη Μαΐου θα έχουμε τις νέες προτάσεις που αφορούν θέματα οικονομίας και κυρίως ανάπτυξης. Εχουμε μια θετική ένδειξη, αφού έχουν απελευθερωθεί τα δύο δις ευρώ και το άλλο ένα δις ευρώ θα απελευθερωθεί τέλη Ιουνίου, είχαμε μια θετική ένδειξη σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της MoneyVal για το θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι μια ξένη τράπεζα που προβληματιζόταν για να φύγει τελικά παραμένει στην Κύπρο – αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία – και συνεχίζουμε με στόχο τις γρήγορες εξελίξεις, τις επενδύσεις και την πειθαρχημένη εφαρμογή του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου