Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η δεξιά ατζέντα της ΝΔ επί τάπητος στο Μαξίμου


Σπανίως ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική του, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη του. Και όμως ακριβώς αυτό ετοιμάζεται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θέτουν διάφορα θέματα και βάζουν προσκόμματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για σταδιακή «αλλαγή πολιτικής» και όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, δέχονται ότι «δεν αλλάζει ο πυρήνας αλλά θα χρειαστούν επί μέρους αλλαγές».
Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία τριών εταίρων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που δεν μπορεί ­να εφαρμοστεί στο σύνολό της και ως εκ τούτου οδηγούμαστε σταδιακά σε αλλαγή πλεύσης.
Η στάση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ στο λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ενδεικτική και αποτελεί ένα σαφές δείγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει και η δική μας ατζέντα και δεν μπορούμε εμείς συνεχώς να υποχωρούμε σε ότι ζητάει ή θέτει το ΠΑΣΟΚ και η
ΔΗΜΑΡ» λένε στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.
Το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές κινήσεις προς την ανάδειξη μιας πιο δεξιάς ατζέντας που θα διαχωρίζει τη ΝΔ από τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, καθώς καθίσταται ζωτικής σημασίας θέμα η διαφοροποίηση του Μεγάρου Μαξίμου από τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους που εκκινούν και από άλλη ιδεολογική αφετηρία.
Ο Πρωθυπουργός, παρ’ ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, καταστρώνει τη στρατηγική του σε τρεις άξονες: ανασύνταξη και διεύρυνση των δυνάμεών του ενόψει του συνεδρίου, χάραξη νέας πολιτικής δράσης και η ανάδειξη μιας νέας ηγετικής ομάδας, που θα επισημοποιηθεί και μέσω της εκλογής της νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί δεδομένο τον πλήρη έλεγχο του κόμματος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ίχνος εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Το συνέδριο θα αποτελέσει και πεδίο αναδιαμόρφωσης των εσωτερικών συσχετισμών και τίποτε δεν εγγυάται ότι η «πολιτική πλειοψηφία» οδηγεί και σε οργανωτική υπεροχή και τούμπαλιν.
Ενόψει του συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός θα πυκνώσει και την κομματική του δραστηριότητα και θα κάνει κάποιες στοχευμένες εμφανίσεις, πριν την κεντρική του ομιλία, όπου θα δώσει το στίγμα της νέας πορείας.
Ο Αντ. Σαμαράς από του επισήμου βήματος της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, αναμένεται να μιλήσει για κάτι περισσότερο από το αντικείμενο του ίδιου του συνεδρίου, για το μέλλον της ΝΔ, της κεντροδεξιάς και της κυβέρνησης.
Οι διεργασίες θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα λόγω και των κινήσεων που θα γίνουν στα πλαίσια της νέας διεύρυνσης και στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει για το μέλλον και μεταφέρουν την πολιτική ευθύνη σε κάθε στέλεχος της ΝΔ, χωρίς πρόθεση «διοικητικού ελέγχου» από την κομματική ηγεσία.
Στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά λένε ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να κλείσει ο Πρωθυπουργός όλους τους λογαριασμούς που υπάρχουν ανοικτοί με το παρελθόν.
 Mάρκος Aυρήλιος
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου