Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Συρία: Οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη Μπανιάς

Συρία: Οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη Μπανιάς Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν από νωρίς σήμερα το πρωί τις σουνιτικές συνοικίες της πόλης Μπάνιας στη βορειοδυτική Συρία, από το φόβο μιας νέας σφαγής, έπειτα από αυτήν που διαπράχτηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις σε γειτονική τοποθεσία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από τα ξημερώματα οι οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις νότιες σουνιτικές συνοικίες της Μπάνιας και να κατευθύνονται στην Ταρτούς και τη Τζαμπλέ, που βρίσκονται αντίστοιχα νότια και βόρεια της Μπάνιας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η έξοδος αυτή άρχισε μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στις σουνιτικές συνοικίες και
πληροφορίες για σφαγή την Πέμπτη στο γειτονικό σουνιτικό χωριό Μπάιντα.

Οι βομβαρδισμοί της Παρασκευής στη συνοικία Ρας αλ-Ναμπάα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν. «Υπάρχουν και αγνοούμενοι, συνεπώς ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί».

Ένα βίντεο που τράβηξαν ακτιβιστές και προβλήθηκε από το Παρατηρητήριο δείχνει ένα σωρό από πτώματα μέσα στα αίματα σε ένα δρόμο. Ανάμεσα στους νεκρούς διακρίνεται τουλάχιστον ένα παιδί.

Το Παρατηρητήριο μιλά για περισσότερους από 50 νεκρούς, στην πλειονότητά τους πολίτες, στη Μπάιντα, σε βομβαρδισμούς και εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε «σφαγή μεγάλης κλίμακας», ενώ το καθεστώς ανακοίνωσε ότι σκότωσε «τρομοκράτες» στη Μπάιντα.

Με τις πόλεις Λαττάκεια και Ταρτούς, η Μπάνιας αποτελεί μέλος της «αλουίτικης περιοχής», που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών. Από την κοινότητα των αλαουιτών προέρχεται ο πρόεδρος Ασαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου