Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ο Αλαβάνος βλέπει Βουλή και ο Τσίπρας... εφιάλτες!

Σε μείζονα απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται πλέον ο πρώην μέντοράς του και νυν επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής Αλέκος Αλαβάνος. Και, μάλιστα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κρίση στρατηγικής, γίνεται φανερό ότι η Κουμουνδούρου πιέζεται έντονα τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημοσκοπικό επίπεδο από το νεοπαγές σχήμα, που υποστηρίζει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Αυτό έγινε σαφές και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταμετρήθηκε και το Σχέδιο Β, που σχεδόν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια λαμβάνει 1,4% με αυξητικές τάσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την εξασφάλιση του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Θεωρείται δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού προέρχεται από τη δεξαμενή του
ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατόπιν αυτού, στις τελευταίες μετρήσεις βρέθηκε πάλι στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Ν.Δ. Ετσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εδώ και αρκετό διάστημα στάσιμος -χωρίς δυναμική-, παρά την κυβερνητική φθορά. Το γεγονός αυτό επιφέρει νέες εσωκομματικές γκρίνιες στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε προταθεί για την ηγεσία του Συνασπισμού από τον κ. Αλαβάνο και στη συνέχεια έγινε «πατροκτόνος», για να μπορέσει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί τώρα τρόπους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο της Κουμουνδούρου εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει να κατηγορεί τεχνηέντως τον κ. Αλαβάνο ότι «παίζει το παιχνίδι της Ν.Δ.», σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι στην πορεία του χρόνου αυτή η εξέλιξη μπορεί να διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγεί από τους «ακραίους» και τους «δραχμολάγνους» και να κερδίσει στη μάχη για την εξουσία μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος δεν πρόκειται, πάντως, να υποχωρήσει και θα συνεχίσει να πιέζει «εξ αριστερών» τον ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενος στο γεγονός ότι ενισχύονται διαρκώς εντός της ελληνικής κοινωνίας τα ποσοστά του ευρωσκεπτικισμού. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι το Σχέδιο Β μπορεί να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Ευρωβουλή στις ευρωπαϊκές κάλπες που θα στηθούν σε περίπου έναν χρόνο.

Εάν κανείς προσθέσει στην εξίσωση και το Αριστερό Ρεύμα μαζί με ορισμένες από τις απογοητευμένες αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως οι φουρτούνες για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεγαλώσουν. Πάντως, σε δυσχερή θέση έρχεται και ο Π. Λαφαζάνης, καθώς ύστερα από την εμφάνιση του κ. Αλαβάνου η εσωκομματική πίεση που μπορεί να ασκήσει στον κ. Τσίπρα δεν είναι απεριόριστη και η δέσμευσή του να υπηρετήσει την «ενότητα» του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τις διαφωνίες του για τις ιδεολογικοπολιτικές μεταπτώσεις της Κουμουνδούρου. Ο κίνδυνος, μάλιστα, για τον επικεφαλής της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεταβληθεί σε «αμορτισέρ» προς όφελος του κ. Τσίπρα.

Την ίδια ώρα στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία παραμένουν σταθερά υπέρ του ευρώ (όπως ο Γ. Σταθάκης, που τόνισε προσφάτως ότι δεν συμφωνεί με την άποψη του ΑΚΕΛ), μολονότι καταγράφεται πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κυρίως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΑΚΕΛ, που κάνει λόγο για συντεταγμένη έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη και τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αντί της υιοθέτησης του μνημονίου, δημιουργεί περαιτέρω πίεση στον Αλέξη Τσίπρα. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα, καθώς το «αδελφό» κόμμα της Κύπρου δημιούργησε «δεδικασμένο», κάτι το οποίο αναμένεται να εκμεταλλευθεί το Αριστερό Ρεύμα για να προωθήσει, όσο γίνεται, τις απόψεις του. Εξάλλου ήδη πρόλαβε να χαιρετίσει την εν λόγω απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική.


Μήνυμα μέσω του ΑΚΕΛ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια ανάρτηση που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος, η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε επί τη ευκαιρία να στείλει ευθέως το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ΑΚΕΛ, επίσης, σε σχέση με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά υπογραμμίζει ευθέως και σωστά ότι η λύση βρίσκεται και “εκτός της δανειακής σύμβασης με την τρόικα (Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ)”, υπονοώντας ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς να συνοδεύεται με μνημόνιο» υποστήριξε ο συντάκτης, απαντώντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, που τόνιζε κατά το παρελθόν ότι δεν θα σκίσουμε τη δανειακή σύμβαση!


Αλέξανδρος Διαμάντης
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου