Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Απεργία εν μέσω επιστράτευσης


Τη στήριξή της στον αγώνα των καθηγητών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για σήμερα Τρίτη και 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, από κοινού με τη ΓΣΕΕ. Οι καθηγητές δε συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ καθώς η ΟΛΜΕ ζητούσε να γίνει απεργία την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, είναι σε εξέλιξη η διανομή των φύλλων πορείας προς τους εκπαιδευτικούς. Η επιστράτευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη ενώ το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για πάγωμα της κυβερνητικής απόφασης.
Έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε» την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου
2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους μαθητές φαίνεται ότι αισθάνθηκαν τα μέλη της ΟΛΜΕ, που έδωσαν στη δημοσιότητα σχετική επιστολή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιστράτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «αποκρουστικές οι απεργίες στις Πανελλαδικές».

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για την επίταξη των καθηγητών δίνει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιστράτευση των εκπαιδευτικών ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου.

Όπως αναφέρει:

A. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.

Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

B. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

Την ίδια ώρα, η επίδοση των φύλλων πορείας προς τους καθηγητές έχει αρχίσει ήδη από το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα, οι καθηγητές ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ, και κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, Τρίτη, στην οποία όμως δε θα παραστούν οι καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου