Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Λέτα: Μέτωπο υπέρ της ανάπτυξης

Λέτα: Μέτωπο υπέρ της ανάπτυξης Ο Ενρίκο Λέτα προσπαθεί να βρει μια μέση οδό που να συνδυάζει την οικονομική εξυγίανση και την άμεση ανάγκη ανάπτυξης.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ιταλία να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης ξέρει καλά ότι πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για καταφέρει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία.

Μετά τη συνάντησή του χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ε. Λέτα χαρακτήρισε την ανεργία των νέων «πραγματικό εφιάλτη για την Ιταλία και την Ευρώπη».

Δεν αποκλείεται να ζητήσει και η Ιταλία παράταση χρόνου, ώστε να μην επιτευχθεί φέτος η μείωση
της σχέσης ελλείμματος –ΑΕΠ, στο 2,9%, αλλά το 2014.

Όχι στη ρήξη με τη Γερμανία
Ο Ενρίκο Λέτα, στην πρώτη του, αυτή, ευρωπαϊκή περιοδεία, επιμένει όσο μπορεί στην ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς όμως, να προκαλέσει ρήξη με τη Γερμανία. Η ταύτιση απόψεων, στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και το ταξίδι του στην Μαδρίτη, την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν σαν στόχο, μια βαθμιαία αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την επόμενη κιόλας Ευρωπαϊκή Σύνοδο, σε τρεις εβδομάδες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί ρήξη με την Μέρκελ, αλλά πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κομμάτων που τον στηρίζουν: ο Μπερλουσκόνι ζητά λιγότερους φόρους και απαγκίστρωση από την λιτότητα, και η Κεντροαριστερά, επίσης, πιέζεται από τους ψηφοφόρους της να βρει λύση στην ανεργία.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην εξυγίανση, αλλά οι ιταλικές επιχειρήσεις θέλουν δάνεια και στήριξη, για να μην καταρρεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου