Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Σιμόν Πέρες: "Χωρίς την Κύπρο, το Ισραήλ θα ήταν πολύ μακριά από την Ευρώπη"


Κύπρος και Ισραήλ εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις σχέσεις τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά το σημερινό γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Ισραηλινός ομόλογός του Σιμόν Πέρες, στην Ιερουσαλήμ.

«Αυτό που δημιουργεί τις νέες προοπτικές είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, η οποία επιβάλλει μια συνεργασία τέτοια ώστε μέσα από στρατηγικές συμμαχίες να επωφεληθούν και οι δύο χώρες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Από πλευράς της Κύπρου, που είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης απέναντι από το Σουέζ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν, να το αξιοποιήσουν για εξαγωγές είτε στην Άπω Ανατολή είτε στην Ασία», προσέθεσε ο Κύπριος

Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Ισραήλ έχει εκφράσει άποψη για τον τερματικό υγροποίησης, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν εταιρείες στο Ισραήλ που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανέγερση του τερματικού.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, επεσήμανε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εμμένοντας στην ανάγκη επέκτασής της. «Εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, την οποία το Ισραήλ θεωρεί κοντινό φίλο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά», είπε ο κ. Πέρες.

Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι ενωμένες με πολλούς τρόπους, ανέφερε και προσέθεσε: "Χωρίς την Κύπρο, το Ισραήλ θα ήταν πολύ μακριά από την Ευρώπη, ενώ τώρα είναι μόνο 50 λεπτά μακριά."





newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου