Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Γιάννης Πασχαλίδης Βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας: Εκδήλωση για το ελαιόλαδο


Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και χρειάζεται στήριξη σε ερευνητικό επίπεδο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίησή του.
Με την έκδοση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012, που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει θεσπιστεί κατάλογος ισχυρισμών υγείας με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα τρόφιμα.
Μας δίνεται η δυνατότητα,  για πρώτη φορά,  να τονίσουμε στην ετικέτα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα συστατικά και τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο, που μπορούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές του.
Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο, η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012, είχαμε προσκαλέσει δύο ερευνητές – μέλη της
προαναφερόμενης ομάδας, τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δρ. Ελένη Μέλλιου, Επιστημονικό Συνεργάτη του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με σκοπό να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας, πάντα με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών της περιοχής. Διοργανώθηκαν τότε, τρεις ενημερωτικές ομιλίες, στη Γαληψό του Δήμου Παγγαίου, στο Λιμένα του Δήμου Θάσου και στη Ν.Καρβάλη του Δήμου Καβάλας.
Στις ομιλίες αυτές, οι δύο ερευνητές, προέτρεψαν κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, να στείλει στο εργαστήριό τους, δείγματα προς ανάλυση, ώστε να διερευνηθεί η ύπαρξη βιοδραστικών ουσιών.
Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, στις 20:30, στα Λιμενάρια του Δήμου Θάσου, οι δύο ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων και τη σύγκριση με αντίστοιχα δείγματα από τις σημαντικότερες Ελληνικές και Αμερικανικές ποικιλίες ελαιολάδου. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων στην προώθηση και εξαγωγή του ελαιολάδου καθώς και οι παράμετροι που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί, οι τυποποιητές και οι έμποροι λαδιού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο "Η ΕΛΛΑΣ" του κ. Βασίλη Κοντογεωργίου.

Γραφείο Γιάννη Πασχαλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου