Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Επιβεβαίωσε το Ισραήλ την επίθεση εναντίον φάλαγγας πυραύλων στην Συρία

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν εναντίον ενός φορτίου πυραύλων στη Συρία που πιστευόταν πως προορίζονταν για αντάρτες της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο.

Την ίδια πληροφορία έδωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο διοικητής των σύρων ανταρτών Κάσιμ Σααντεντίν, ένας συνταγματάρχης που λιποτάκτησε από τον τακτικό στρατό και όπως δήλωσε: «οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι υπήρξε ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον φάλαγγας που μετέφερε πυραύλους για την Χεζμπολάχ. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη την τοποθεσία».

Η αεροπορική επιδρομή – που δεν είχε στόχο εγκαταστάσεις με χημικά όπλα
όπως δiευκρίνισε πηγή ασφαλείας μιλώντας στο Reuters- πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αφού εγκρίθηκε σε μυστική συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την είδηση είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ και ο λιβανέζικος στρατός είχε αναφέρει ασυνήθιστη δραστηριότητα πάνω από τον ενάριο χώρο του Λιβάνου. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο για την επιδρομή, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε ήδη αναφερθεί στο θέμα των χημικών όπλων – που συνιστά «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ – τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος, καθώς όπως υπογράμμισε, αυτό είναι ένα σενάριο που «δεν το θεωρεί καλό ούτε για την Αμερική, ούτε για την Συρία».

Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν στοιχεία για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. «Απλώς δεν ξέρουμε πότε, που και με ποιο τρόπο (χρησιμοποιήθηκαν)» διευκρίνισε ο Ομπάμα, καθιστώντας σαφές ότι αν προκύψουν αδιάσειστες αποδείξεις για τα χημικά όπλα τα οποία ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, αυτό θα άλλαζε πραγματικά τα δεδομένα.

Δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως αυτή την εβδομάδα, ότι εξετάζει την περίπτωση εξοπλισμού των ανταρτών στην Συρία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού, ο πλανητάρχης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που συζητείται εδώ και μήνες.

«Ενώ βλέπουμε περισσότερη αιματοχυσία και πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία, είπα ότι εξετάζουμε όλες τις επιλογές. Πριν λάβουμε μια απόφαση, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα βελτιώσει πράγματι την κατάσταση παρά θα την κάνει πιο δύσκολη και πιο αιματηρή», ανέφερε.

Καθώς δεν βλέπουν «ζεστά», την άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ενίσχυση των ανταρτών θα ήταν και η λιγότερο κακή λύση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου