Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο αγωγός ΤΑΡ αντικείμενο των συζητήσεων του Σαμαρά με τον Αλίεφ


Ο αγωγός ΤΑΡ αντικείμενο των συζητήσεων του Σαμαρά με τον ΑλίεφΟ πρωθυπουργός βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια που αφορά στην επιλογή του αγωγού ΤΑP (έναντι του Nabucco) για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.
Ο TAP (που θα διέρχεται και από το ελληνικό έδαφος) κέρδισε πόντους τους τελευταίους μήνες από τον Nabucco που διεκδικούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία (κυρίως), ωστόσο δεν έχει διασφαλίσει το αζέρικο «ναι».
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην αποστολή στην Κίνα, το θέμα του αγωγού έχει συνδεθεί «αντικειμενικά» με την διεκδίκηση της ελληνικής ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην διαδικασία αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.
Ο χρόνος και για τα δύο deals πιέζει ασφυκτικά κι αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης-αστραπή του κ.
Σαμαρά στο Μπακού και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για συνάντηση που έγινε σε «φιλικό κλίμα» χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις – κάτι τέτοιο δεν αναμενόταν, άλλωστε.
Παρών στη συζήτηση ήταν και ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος έφτασε γι΄αυτό το λόγο χθες το απόγευμα στο Μπακού.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στον Αζέρο πρόεδρο πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε γνωρίσει τον πατέρα του (και ιστορικό ηγέτη της χώρας) Χεϊντάρ Αλίεφ.
Του μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας και αποδέχθηκε ανάλογη πρόταση να επισκεφθεί επισήμως κι ίδιος το Αζερμπαϊτζάν.
Στις σχεδόν τρεις ώρες που παρέμεινε στο Μπακού ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης, ενώ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Αλίεφ.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου