Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Χτυπούν κώδωνα… κινδύνου

ΠΟΛΛΑ είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς των ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου, σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων.
Αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα τα ιδιωτικά σχολεία - Το ύψος των διδάκτρων, η ισότιμη μεταχείριση και η εισδοχή των μαθητών στα πανεπιστήμια είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους οργανωμένους γονείς των ιδιωτικών σχολείων
Η ΚΡΙΣΗ στρέφει τους μαθητές προς τη δημόσια εκπαίδευση

Πολλά είναι τα προβλήματα, που απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς των ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου, σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων. Όπως δήλωσε στη «Σ» η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Στέλλα Καμμίτση, ψηλά στις ανησυχίες των γονέων βρίσκεται το θέμα του ύψους των διδάκτρων, της ισότιμης μεταχείρισης των
μαθητών στα ιδιωτικά έναντι των μαθητών στα δημόσια, όπως και η τροποποίηση των κανονισμών εισδοχής στα πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα, ενημερώνοντας τον Υπουργό Παιδείας.

Στροφή στα δημόσια

Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι οι μειώσεις που επέβαλαν φέτος ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, δεν είναι εφάμιλλες της ζημιάς που έχει υποστεί η κυπριακή οικονομία από τα μέτρα λιτότητας. «Όλο και περισσότεροι γονείς αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τα δίδακτρα, με αποτέλεσμα να προτιμούν τα δημόσια σχολεία για τη φοίτηση των παιδιών τους», πρόσθεσε. Τα λεγόμενα της κ. Καμμίτση τεκμηριώνονται και από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν τη στροφή των μαθητών προς τα δημόσια σχολεία.
Ισότιμη μεταχείριση
Η κ. Καμμίτση υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, αναφορικά με επιχορηγήσεις και επιχορηγημένα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Δυστυχώς, οι Στρατηγικοί Σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας, οι ανακοινώσεις, οι εγκύκλιοι, τα μέτρα πρόληψης, τα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται και προορίζονται στην πλειονότητά τους εξολοκλήρου και αποκλειστικά στους διδάσκοντες και διδασκόμενους -ακόμα και στους γονιούς- των δημόσιων σχολείων», είπε, για να προσθέσει:
«Προς τεκμηρίωση του ισχυρισμού μας, είχαμε παραθέσει στο παρελθόν, ενώπιον του Υπουργού της Παιδείας, αρκετά παραδείγματα. Δυστυχώς, δεν παρουσιάστηκε βελτίωση επί αυτού του ζητήματος». Σημείωσε, επίσης, ότι κατόπιν ενεργειών της οργανωμένων γονέων, από τη σχολική χρονιά 2010 - 2011 συμπεριλήφθηκαν και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων στην επιχορήγηση για αγορά του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. «Ζητούμε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τη συνέχιση της επιχορήγησης, η οποία βεβαίως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων», πρόσθεσε.
Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
Οι γονείς προτείνουν εδώ και καιρό τη δημιουργία Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία να είναι στελεχωμένη κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να επιλαμβάνεται των θεμάτων που απασχολούν την Ιδιωτική Εκπαίδευση. «Όπως μας έχει αναφερθεί από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, το πρόβλημα για τη δημιουργία της Διεύθυνσης είναι οικονομικό, ενόψει της περισυλλογής των εξόδων του κράτους», είπε η κ. Καμμίτση, για να προσθέσει: «Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει το υπουργείο να προβεί σε εσωτερική αναδιοργάνωση, ώστε να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ αρμοδίων του υπουργείου, που χειρίζονται θέματα δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν κάθε χρονιά και έτσι να μεταφερθεί ο ανάλογος αριθμός λειτουργών στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, βάσει του κατ’ αναλογίαν αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε αυτά».
Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου