Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η Μέρκελ μιλάει για το παρελθόν της στην Ανατολική Γερμανία..

Η Μέρκελ μιλάει για το παρελθόν της στην Ανατολική Γερμανία..«Τα 35 χρόνια που έζησα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι κομμάτι από τη ζωή μου», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη σε αποκαλύψεις σχετικώς με τη ζωή και τη δράση της στην πρώην Ανατολική Γερμανία, παραδεχόμενη ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για το παρελθόν της είναι αυτονόητο.
Σύμφωνα πάντως με την προδημοσίευση ενός αποσπάσματος της συνέντευξής της στο τεύχος περιοδικού Stern που κυκλοφορεί αύριο, η καγκελάριος αποδίδει το αυξημένο ενδιαφέρον για τη ζωή της και την κυκλοφορία σχετικών βιβλίων στο γεγονός ότι πλησιάζουν εκλογές.
Δηλώνει ότι δεν έχει αξιολογήσει αυτές τις εκδόσεις και απορρίπτει την κατηγορία ότι αποφεύγει να μιλά για τη ζωή της πριν από το 1989. «Το έχω κάνει συχνά και πολύ ευχαρίστως», αντιτείνει και
αναφέρεται στο βιβλίο συνεντεύξεων του Χιούγκο Μίλερ-Φογκ που κυκλοφόρησε το 2004.
«Ό,τι είχα δηλώσει τότε για την συμμετοχή μου στην Νεολαία του κόμματος ισχύει και σήμερα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο», τονίζει, επιμένοντας, εμμέσως, στην τοποθέτησή της ότι υπήρξε γραμματέας για θέματα Πολιτισμού και όχι Προπαγάνδας, όπως ισχυρίζονται πολλοί μελετητές της περιόδου. «Η Νεολαία ήταν κομμάτι του συστήματος της ΛΔΓ, ναι, αλλά ταυτόχρονα και ένας χώρος για κοινή δράση, για επισκέψεις στο θέατρο, για συζητήσεις», αναφέρει η Καγκελάριος και καλεί όσους αναφέρονται στην ζωή άλλων ανθρώπων να κατανοούν και το ιστορικό πλαίσιο.
Σημειώνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι και η ίδια άργησε να αντιληφθεί τι σήμαινε η δράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και Αρχηγού των Πρασίνων της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ως «μαχητή του δρόμου». «Κάποιοι από το SPD και τους Πράσινους γελούσαν όταν έλεγα ότι ο Γιόσκα Φίσερ έπρεπε να μετανοήσει. Εξακολουθώ να διαφωνώ με τους μαχητές του δρόμου, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι γελούσαν εν μέρει επειδή γνώριζαν ότι δεν είχα καμία εμπειρία από το φοιτητικό κίνημα».
Πηγή : ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου